ΚΟΣΜΟΣ

Honinbo Shusaku: Τo doodle της Google μας μαθαίνει το άγνωστο παιχνίδι Go

Honinbo Shusaku: Τo doodle της Google μας μαθαίνει το άγνωστο παιχνίδι Go

Τον Honinbo Shusaku τιμά σήμερα η Google με το doodle της

Ο Shusaku γεννήθηκε στην πόλη Innoshima της Ιαπωνίας τις 6 Ιουνίου 1829 (απεβίωσε Αυγούστου 1862) και θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος παίκτης του Go, τη χρυσή του εποχή στα μέσα του 19ου αιώνα, ενός παιχνιδιού παντελώς αγνώστου σε εμάς αλλά με ιστορία 2500 ετών στις χώρες της Άπω Ανατολής.

Το παιχνίδι είναι πλούσιο σε στρατηγική παρά τους σχετικά απλούς κανόνες του.

Οι δύο παίκτες τοποθετούν εναλλάξ μαύρα και άσπρα πούλια (πέτρες), στις διασταυρώσεις των γραμμών (που ονομάζονται «σημεία») σε ένα πίνακα από 19 × 19 γραμμές (οι αρχάριοι συχνά παίζουν με μικρότερους 9 × 9 και 13 × 13 πίνακες).

Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι «πέτρες» ενός πάικτη να περικυκλώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια στο ταμπλό. Μόλις τοποθετηθούν οι «πέτρες» στο ταμπλό δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά αφαιρούνται όταν «συλλαμβάνονται», δηλαδή περικυκλώνονται από ¨πέτρες» του αντιπάλου. Οι παίκτες συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο μέχρι κανένας παίκτης να μην επιθυμεί να κάνει άλλη κίνηση. Τότε το παιχνίδι λήγει και υπολογίζοντας την περιοχή του πίνακα που έχει «καταλάβει» ο κάθε παίκτης και οι «πέτρες» που έχουν συλληφθεί.

Το παιχνίδι Go προέρχεται από την αρχαία Κίνα και συνεζίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και στις μέρες μας. Υπολογίζεται ότι υπέρχουν πάνω από 40 εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζουν στην Ανατολική Ασία. Η Διεθνής Ομοσπονδία Go περιλαμβάνει 74 χώρες.

O Honinbo Shusaku είχε το παρατσούκλι «Ανίκητος» αφού κέρδισε με τέλειο σκορ για 19 συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι ένας από τους δύο ανθρώπους στους οποίους απονεμήθηκε ο τίτλος Kisei (Άγιος του Go).

Διαβάστε επίσης:

Honinbo Shusaku: 185η επέτειος γέννησης του Honinbo Shusaku