ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Υποψήφια προς ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση

Αλβανία: Υποψήφια προς ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση

Η Αλβανία, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών της αξιωματούχων, βαδίζει προς την επίλυση της διαμάχης με την τσέχικη εταιρεία ČEZ σχετικά με το αλβανικό διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας και, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη Euractiv, αναμένεται να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Τσεχίας έκανε σαφές ότι θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ λόγω του ανεπίλυτου ζητήματος, ενώ στις αρχές του Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την υπαγωγή της Αλβανίας σε καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 26-27 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι, «η Αλβανία ελπίζει ότι θα δοθεί πολύ σύντομα ένα τέλος στη διένεξη με την τσέχικη εταιρεία», ενώ συμπλήρωσε πως «πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων 150 εκατομμυρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα περιμένουν να επενδυθούν, κυρίως στον τομέα διανομής (ηλεκτρικής ενέργειας). Περιμένουμε μια γρήγορη λύση στη διένεξη με τη ČEZ ώστε να επενδύσουμε στον τομέα».

Διαβάστε επίσης: Πολυμελές κύκλωμα ναρκωτικών διακινούσε κοκαΐνη μέσω Facebook (pics-vid)