ΚΟΣΜΟΣ

NATO: Στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες με ρωσικά άρματα μάχης

NATO: Στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες με ρωσικά άρματα μάχης

Το NATO έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που ανέφερε πως εγείρουν υποψίες περί του ρόλου της Ρωσίας στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.


Το NATO ανέφερε πως οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα απεικονίζουν άρματα μάχης να φθάνουν σε ένα σημείο προώθησης κοντά σύνορα με την ανατολική Ουκρανία μερικές ημέρες πριν παρόμοια τεθωρακισμένα αναλάβουν δράση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Το από πού προήλθαν τα άρματα αμφισβητείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Αβάκοφ υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα αυτά εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία. Οι αντάρτες ανέφεραν αντίθετα ότι ανήκαν στον ουκρανικό στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε χθες Παρασκευή ότι κατά την εκτίμησή του οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν λάβει βαρύ οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ανάμεσά τους άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι εικόνες από εμπορικό δορυφόρο τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην υποκίνηση της αστάθειας στην ανατολική Ουκρανία και την ανάμιξή της στην μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από τη ρωσική επικράτεια στην Ουκρανία», είπε ένας στρατιωτικός του NATO.

Μία από τις εικόνες που δημοσίευσε το NATO και φέρει ημερομηνία 30ή Μαΐου απεικονίζει μια ρωσική μονάδα ανεπτυγμένη κοντά στη νότια πόλη Ροστόβ επί του Ντον στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν ήταν παρόντα άρματα μάχης, είπε ο αξιωματικός αυτός.

Μια δεύτερη εικόνα από δορυφόρο μια εβδομάδα αργότερα, την 6η Ιουνίου, δείχνει ότι η μονάδα έχει αποχωρήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή. Αλλά παρότι τα άλλα οχήματα έχουν αποχωρήσει, η εικόνα δείχνει οκτώ άρματα μάχης που μόλις έχουν φθάσει εκεί, σύμφωνα με το NATO.

Σε μια άλλη εικόνα, με ημερομηνία 11η Ιουνίου, 10 άρματα μάχης είναι ορατά στο σημείο, τρία εκ των οποίων έχουν φορτωθεί σε φορτηγά, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο να μετακινηθούν άμεσα οδικώς, είπε ο ίδιος αξιωματικός.

Μία ημέρα αργότερα το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι επέτρεψε στους αυτονομιστές να μεταφέρουν τρία άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος. Εκείνη την ημέρα, ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδαν δύο άρματα μάχης στη Σνίζνιε, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του NATO, τα άρματα T-64 που εμφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία δεν φέρουν διακριτικά ή τη βαφή παραλλαγής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός. «Στην πραγματικότητα δεν φέρουν κανένα διακριτικό, κάτι που θυμίζει τις τακτικές που χρησιμοποίησαν ρωσικά στοιχεία τα οποία αναμίχθηκαν στην αποσταθεροποίηση της Κριμαίας», υποστήριξε ο αξιωματικός αυτός.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε χθες βράδυ ότι εάν τα άρματα μάχης επιβεβαιωθεί ότι εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 βαριά άρματα μάχης T-64 τα οποία σταδιακά αποσύρει και σχεδιάζει να καταστρέψει, αλλά είναι πολύ πιθανό πως πολλά από αυτά είναι ακόμη πλήρως επιχειρησιακά, κατά τις εκτιμήσεις του NATO.

Διαβάστε επίσης: Χάος ξανά στην Ουκρανία: Αυτονομιστές κατέρριψαν αεροσκάφος