ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Η αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση στο Μογκαντίσου

Σομαλία: Η αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση στο Μογκαντίσου

Την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε στο Μογκαντίσου και στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα ανέλαβαν οι ισλαμιστές της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ, οι οποίοι απειλούν να εντείνουν τις επιθέσεις τους στη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Τα δύο θύματα σκοτώθηκαν, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της Σομαλίας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου. Νωρίτερα, τα πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις.

«Αυτή είναι η δεύτερη επίθεσή μας εναντίον του κτιρίου του κοινοβουλίου και θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο σεΐχης Αμπντιασίς Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της αλ-Σεμπάμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στρατιώτες που φρουρούσαν το κτίριο του κοινοβουλίου εμπόδισαν τον οδηγό του παγιδευμένου αυτοκινήτου να φθάσει στο στόχο του.

«Η επίθεση του καμικάζι με το παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο την είσοδο του κοινοβουλίου, αλλά δέχθηκε πυρά απ' όλες τις πλευρές καθώς πλησίαζε στην κεντρική πύλη», δήλωσε ο Νουρ Άχμεντ, συνταγματάρχης της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν.

Σημειώνεται ότι ένοπλοι της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ-Κάιντα, σκότωσαν την Πέμπτη έναν βουλευτή και τον σωματοφύλακά του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με Χριστιανούς, μια αναφορά στην υποστήριξη που λαμβάνει από δυτικές δυνάμεις και την Αφρικανική Ένωση η κυβέρνηση του Μογκαντίσου.

Από την πλευρά του, δημοσιογράφος του Ρόιτερς είδε αιματοβαμμένες, σπασμένες καρέκλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες που φρουρούσαν το κοινοβούλιο πριν από την επίθεση.

«Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, αλλά είμαστε όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο βουλευτής Νταχίρ Αμίν Τζέσοβ, μιλώντας για τους βουλευτές μέσα στο κτίριο.

Διαβάστε ακόμα:

Σομαλία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου Ι.Χ.