ΚΟΣΜΟΣ

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα μεταβούν αύριο στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που απηύθυνε χθες την πρόσκλησή του στον διεθνή οργανισμό.


Έπειτα από "επίμονο αίτημα της Ρωσίας, μια αποστολή του ΟΑΣΕ αναμένεται να μεταβεί στα σημεία ελέγχου του Ντονέτσκ και του Γκούκοβο την 16η Ιουνίου", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Και τα δύο ρωσικά φυλάκια ελέγχου επλήγησαν τις τελευταίες εβδομάδες από πυρά πυροβολικού προερχόμενα από το ουκρανικό έδαφος, γεγονός που έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή της να καλέσει παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στα σύνορά της με την Ουκρανία, σε "μια κίνηση καλής θέλησης" και απέναντι "στη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης".

"Όλες οι ρωσικές πρωτοβουλίες προσκρούουν εκ νέου στην μη εποικοδομητική στάση ορισμένων αντιπροσωπειών στον ΟΑΣΕ, πρωτίστως της Βρετανίας", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. "Αυτοί οι ίδιοι που δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αυτοί στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται".

Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον έλεγχο των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Οβίδες που ερρίφθησαν από ουκρανικό έδαφος έπληξαν ρωσική μεθοριακή πόλη την Κυριακή, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν. Άμεση ήταν η προειδοποίηση της Μόσχας για πιθανές "μη αναστρέψιμες συνέπειες" προς το Κίεβο, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στο επεισόδιο αυτό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Συνομιλίες της «Ομάδας Επαφής» με τους αυτονομιστές αντάρτες

Ρoή Ειδήσεων