ΚΟΣΜΟΣ

Kατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή το Σάββατο ο Μπαν Γκι-μουν

Kατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή το Σάββατο ο Μπαν Γκι-μουν

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ οι οποίες τερμάτισαν μια πεντάωρη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά παράλληλα έχουν «θορυβηθεί από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα.

«Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά του, και καταγγέλλουμε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ αδιακρίτως οι οποίες τερμάτισαν τη χθεσινή προσωρινή εκεχειρία. Αλλά είμαστε θορυβημένοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ», είπε ο Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κλιμάκωσαν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα σήμερα χρησιμοποιώντας πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μπορεί να διατάξει μια «μείζονα διεύρυνση» της επιχείρησης αυτής—η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκοτώνει όλο και περισσότερους αμάχους.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών οι νεκροί από την επιχείρηση είναι σχεδόν 290.

Ο Φέλτμαν επισήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρόκειται να επισκεφθεί κατεπειγόντως αύριο Σάββατο τη Μέση Ανατολή, όπου θα «επιδείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», όπως είπε.

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777: Θορυβημένος ο Μπαν Γκι-μουν