ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου προανήγγειλε ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου προανήγγειλε ο Ποροσένκο

Κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα διατάξει για αύριο, Παρασκευή, ο Πέτρο Ποροσένκο, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 τοπική ώρα (σ.σ. και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο».

Εξάλλου, ο Ποροσένκο είπε ότι το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση με τους σημαντικότερους δυτικούς ηγέτες—με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καθόταν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη ιμάμη για διάδοση ακραίων ισλαμιστικών απόψεων