ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Πηγή ανησυχίας νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Σκωτία: Πηγή ανησυχίας νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Πηγή «ανησυχίας» για την οικονομία, προκαλώντας «αρνητικές αντιδράσεις» στις αγορές θα αποτελούσε ενδεχόμενη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Μία από τις κυριότερες συνέπειες στο άμεσο μέλλον θα ήταν η αβεβαιότητα για τη μετάβαση σε μια εντελώς διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική κατάσταση στη Σκωτία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον. «Η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στις αγορές βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

«Η νίκη του ναι θα έθετε πολλά σημαντικά και περίπλοκα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε επίσης ο Μάρεϊ. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη «μεταβατική περίοδο», κατέληξε χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα πάντως σήμερα (11/9) τρεις τράπεζες είχαν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο εάν η Σκωτία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία, κάτι που θεωρείται πλήγμα για τους υποστηρικτές του «ναι», μόλις μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών Lloyds και Royal Bank of Scotland (αμφότερες εδρεύουν στο Εδιμβούργο, ενώ ένας από τους βασικούς μετόχους τους είναι η βρετανική κυβέρνηση) και της Clydesdale bank, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι Αυστραλοί, έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας δημοσκόπησης που δείχνει ότι οι «ενωτικοί» ξαναπήραν προβάδισμα.

Ο Τζον Σουίνι, ο υπουργός Οικονομικών της σκωτσέζικης κυβέρνησης, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι η απόφαση των τραπεζών είναι απόρροια της άρνησης της βρετανικής κυβέρνησης να συμφωνήσει για μια νομισματική ένωση με την ανεξάρτητη Σκωτία.

Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας παρενέβη στον έντονο διάλογο σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τονίζοντας — στο πλευρό του Βρετανού ομολόγου του — ότι θα προτιμούσε να δει τη Βρετανία να παραμένει ενωμένη.

«Ένας Γερμανός υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει θαυμάσια πως δεν πρέπει να αναμιγνύεται στα βρετανικά εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Αλλά θα παραδεχόμουν ανοιχτά ότι θα προτιμούσα να δω τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει ενωμένη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ.

Η γερμανική κυβέρνηση σπανίως σχολιάζει εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας, αν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Νυχτερίδα σκόρπισε τον τρόμο σε τηλεοπτικό στούντιο! (vid)

Βρετανία: Ζευγάρι έδωσε ναρκωτικά σε ανήλικο για να «πάρει» την παρθενιά του! (pic)