ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και 10 αραβικές χώρες δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

ΗΠΑ και 10 αραβικές χώρες δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

Να δεσμευτούν στο πλευρό των ΗΠΑ, στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, δεσμεύτηκαν δέκα αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά τη σύνοδο στην Τζέντα, όπου παρέστη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η δέσμευση αυτή μπορεί να σημαίνει τη συμμετοχή σε μία «συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την κοινή δέσμευσή τους να παραμείνουν ενωμένες ενάντια στην απειλή που συνιστά για την περιοχή και τον κόσμο η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, μεταξύ αυτών το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η Σύνοδος της Τζέντας, στη δυτική Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, περιλαμβανομένου του Αμερικανού Τζον Κέρι, την επόμενη ημέρα μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να εντείνει τις επιδρομές που πραγματοποιεί στο Ιράκ εδώ και ένα μήνα.

«Τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο δέχθηκαν να συμμετάσχουν (. . .) στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό περιλαμβάνει να αναχαιτίσουμε τη ροή των ξένων μαχητών που μεταβαίνουν (στο Ιράκ και στη Συρία) μέσω γειτονικών χωρών, να καταπολεμήσουμε τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων βίαιων εξτρεμιστών, να απορρίψουμε την ιδεολογία του μίσους, να βάλουμε ένα τέλος στην ατιμωρησία και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», τονίζεται.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται επίσης να «συμβάλουν στις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» προς όφελος των κοινοτήτων «που υπέστησαν διωγμούς από το Ισλαμικό Κράτος», να βοηθήσουν τα Κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους και ανάλογα με την περίπτωση να «συμμετάσχουν στις πολλές διαστάσεις μιας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται και η Τουρκία, που επίσης συμμετείχε στη σύνοδο της Τζέντας.

Στην Άγκυρα, μια κυβερνητική πηγή ανέφερε πάντως ότι η Τουρκία δε θα πάρει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Η Τουρκία δε θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα επικεντρωθεί πλήρως στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», διευκρίνισε η πηγή.

«Δε θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο συνασπισμό εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά καμία χώρα που συμμετέχει στο συνασπισμό αυτό δεν συζητά το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συναντήσεις που είχε με ομολόγους του από διάφορες αραβικές χώρες και την Τουρκία στη Τζέντα, ο Κέρι προσέθεσε ότι του προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των επιδρομών εναντίον των ανταρτών στο έδαφος της Συρίας.

Ειρωνεύτηκε μάλιστα τη Ρωσία για την κριτική που άσκησε, αλλά και το ότι η Μόσχα επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.

«Εάν αυτό που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σοβαρό, σχεδόν θα γελάγαμε για αυτή την ιδέα ότι η Ρωσία εγείρει ζήτημα διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο ίδιος.

«Μου προκαλεί αληθινή κατάπληξη το ότι η Ρωσία τολμάει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο διεθνές δίκαιο μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξάλλου θα επισκεφθεί αύριο (12/9) την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο Κέρι θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα, επισήμανε το υπουργείο.

«Σε αυτές τις συναντήσεις» θα συζητηθούν «διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα», ενώ θα αναλυθούν «οι ευκαιρίες για επιπλέον ανάπτυξη των σχέσεών και της συνεργασίας μας», προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Σάββατο ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Αλ Αράμπι.

Το Κογκρέσο δεν θα ψηφίσει άμεσα το σχέδιο Ομπάμα

Την ίδια ώρα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει πριν από την Τρίτη την έγκριση του νέου σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα για τον εξοπλισμό και τη στρατιωτική εκπαίδευση των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να επισπεύσουν μια ψηφοφορία που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική.

Το γραφείο Τύπου της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε γνωστό ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την πορεία που θα ακολουθηθεί, παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Λευκός Οίκος. «Πολλά μέλη μας εκτιμούν ότι η στρατηγική που περιέγραψε (ο πρόεδρος Ομπάμα) δε θα εκπληρώσει την αποστολή της, δηλαδή την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Μπένερ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Θα λάβουμε μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα».

«Κάνουμε τη δουλειά μας, συζητάμε με τα μέλη μας», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στους Σύρους αντάρτες, όμως έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το σύνολο της στρατηγικής που παρουσίασε ο Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα το σχέδιό του για την παραχώρηση βοήθειας στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας. Μια έγκριση απαραίτητη με βάση το νόμο για την άμυνα των ΗΠΑ. Το σημείο αυτό ωστόσο είναι το μοναδικό μέρος της στρατηγικής του για το οποίο ο Ομπάμα ζήτησε την επίσημη έγκριση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μολονότι ορισμένοι, ακόμα και από το Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία ώστε να εγκριθεί και η χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους…

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Έγδυσαν δημόσια και κάρφωσαν με τακούνια παράνομη ερωμένη! (vid)

Βερολίνο: Ασυγκράτητο ζευγάρι έκανε σεξ σε αποβάθρα του μετρό! (vid)

ΗΠΑ: Νυχτερίδα σκόρπισε τον τρόμο σε τηλεοπτικό στούντιο! (vid)

Βρετανία: Ζευγάρι έδωσε ναρκωτικά σε ανήλικο για να «πάρει» την παρθενιά του! (pic)

Βαρκελώνη: Λαοπλημμύρα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας (vids+pics)


.