ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αναζητείται ενοικιαστής για το σπίτι του... Χίτλερ!

Αυστρία: Αναζητείται ενοικιαστής για το σπίτι του... Χίτλερ!

Πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να βρει κάποια δημόσια υπηρεσία διατεθειμένη να εγκατασταθεί στο σπίτι του... Αδόλφου Χίτλερ, ετοιμάζεται να απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας.

Το επιβλητικό κτίριο, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων στο Μπραουνάου-αμ-Ιν, το οποίο είναι κενό από το 2011, βρίσκεται στην καρδιά της μικρής κοινότητας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Από το 1972 το αυστριακό κράτος και ο τοπικός δήμος το νοικιάζουν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γίνει τόπος προσκυνήματος για τους νεοναζιστές.

Η νυν ιδιοκτήτρια μάλιστα του κτιρίου, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, αρνήθηκε πρόσφατα την πρόταση να στεγαστεί στο σπίτι ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ή μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια σε μετανάστες, όπως είχαν προτείνει το κράτος και ο δήμος.

Το υπουργείο Εσωτερικών ελπίζει έτσι πλέον να εκφράσει ενδιαφέρον για τη μεταστέγασή της κάποια δημόσια υπηρεσία, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος Χέρμαν Φάινερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των 3 ετών ο Αδόλφος Χίτλερ, στοιχίζει στο αυστριακό δημόσιο 4.600 ευρώ τον μήνα.

Πολλές φορές το κράτος ζήτησε να αγοράσει το σπίτι, όμως η ιδιοκτήτρια απέρριψε όλες τις προσφορές, θεωρώντας τις ανεπαρκείς.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το κράτος με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες το 1972 περιλαμβάνει τον όρο ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για «κοινωνικο-εκπαιδευτικούς σκοπούς», ενώ οι ιδιοκτήτες διατηρούν ταυτόχρονα το δικαίωμα να επιλέγουν τους νέους ενοικιαστές. Στο πρόσφατο παρελθόν πάντως το σπίτι του ναζιστή δικτάτορα χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο σπουδών, αλλά και ως εργαστήριο μαθητείας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το 1989 ο δήμος του Μπρανάου-αμ-Ιν τοποθέτησε στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μια αναμνηστική πλάκα, χαραγμένη σε μια πέτρα που προήλθε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους του φασισμού…

Διαβάστε ακόμα:

Σιγκαπούρη: Ψαράς αλίευσε «εξωγήινο» τρομακτικό θαλάσσιο πλάσμα (vid)

ΗΠΑ: Παπαγάλος επέστρεψε μετά από 4 χρόνια μιλώντας πια... ισπανικά! (vid)

Κίνα: Εξερράγη κινητό στα χέρια της μέσα στο λεωφορείο! (vid)

«Φοβάμαι απίστευτα» λέει ο Αμερικανός όμηρος των τζιχαντιστών

Αυτή είναι η πιο σέξι γυναίκα για το 2014! (vid+pics)

Βρετανία: Καβούρι γίγαντας σκορπά τον τρόμο (pics+vid)