ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: Διαδήλωση κατά της κατάληψης εξουσίας

Μπουρκίνα Φάσο: Διαδήλωση κατά της κατάληψης εξουσίας

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο σήμερα,2/11/2014, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

Στην πλατεία του Έθνους στην Ουαγκαντούγκου, το σημείο όπου διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του Κομπαορέ από την προεδρία, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Χθες Σάββατο,1/11/2014, ο αντισυνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς Ισαάκ Ζιντά επιλέχθηκε από τον στρατό της χώρας για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση της χώρας κατήγγειλε την απόφαση αυτή, την ώρα που το σύνταγμα προβλέπει ότι επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης τίθεται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ένας από τους διαδηλωτές κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Ζιντά= Ιούδας».

Εξάλλου σήμερα,2/11/2014 ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Μπουρκίνα Φάσο «υπό πολιτική ηγεσία» και «σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια μετάβαση υπό πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη δυτική Αφρική Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπα. «Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Θέλουμε να αποφύγουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο Σάμπα κάλεσε τις διάφορες πλευρές σε διάλογο. «Πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μεν και των δε», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να επιστρέψει άμεσα (η χώρα) στη συνταγματική τάξη», υπογράμμισε.

«(Ο Ζιντά) δήλωσε ότι θα σκεφτεί και θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να βρεθεί μια αποδεκτή συμφωνία η οποία θα είναι σύμφωνη με το σύνταγμα», κατέληξε ο Σαμπά.

Σχετικές ειδήσεις