ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Δεν θα επισκεφτεί το Βελιγράδι ο Μιλάνοβιτς

Κροατία: Δεν θα επισκεφτεί το Βελιγράδι ο Μιλάνοβιτς

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψή του στη γειτονική Σερβία μετά την προσωρινή απελευθέρωση του σκληροπυρηνικού Σέρβου εθνικιστή πολιτικού Βόισλαβ Σέσελι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).


Ο κ. Μιλάνοβιτς επρόκειτο να συμμετάσχει, στις 16 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση ηγετών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία άφησε τον Βόισλαβ Σέσελι προσωρινά ελεύθερο, για λόγους υγείας, προτού να εκδοθεί απόφαση στην εναντίον του δίκη για κτηνωδίες που σημειώθηκαν κατά τη βίαιη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Σέσελι, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 12 χρόνια κράτησης.

Μετά την επιστροφή του στη Σερβία, στις 12 Νοεμβρίου, ο Σέσελι έτυχε υποδοχής ήρωα σε συγκέντρωση περίπου 5000 υποστηρικτών του. Έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην ιδεολογία της "Μεγάλης Σερβίας", η οποία πυροδότησε τους πολέμους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Κόσοβο, πριν από δύο δεκαετίες.

Η απελευθέρωσή του και η σιωπηρή αντίδραση των αξιωματούχων στο Βελιγράδι προκάλεσε το μένος της Κροατίας, που έδωσε τη δική της μάχη για ανεξαρτησία απέναντι στη σερβική της μειονότητα, που είχε τη στήριξη του Βελιγραδίου -συμπεριλαμβανομένου και του Σέσελι- από το 1991 έως το 1995.

"Ο Πρωθυπουργός ακύρωσε (το ταξίδι του) κι αυτό έχει να κάνει με τον Σέσελι" δήλωσε, σήμερα (28/11), εκπρόσωπος της κροατικής κυβέρνησης στο Reuters.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Βελιγράδι στην εξέλιξη αυτή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς δήλωσε προχθές ότι τα "άγρια ξεσπάσματα" του Σέσελι παρεμποδίζουν τις σχέσεις στην περιοχή.

Ανέφερε ακόμη ότι επρόκειτο να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Κροατία εντάχθηκε μόλις πέρυσι, να αξιώσουν από τις σερβικές αρχές να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Σέσελι, επαναβεβαιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή τροχιά της Σερβίας.

Τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι πρώην μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Σέσελι. Αποχώρησαν το 2008, πέντε χρόνια μετά την παράδοση του Σέσελι στη Χάγη και ενστρενίστηκαν τον σκοπό της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Σέσελι τους κατηγορεί ότι έχουν προδώσει τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας.

Σχετικές ειδήσεις