ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Νεκρός ηγέτης τζιχαντιστικής οργάνωσης

Μαλί: Νεκρός ηγέτης τζιχαντιστικής οργάνωσης

Νεκρός σε επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Γκάο, στο βόρειο τμήμα του Μαλί, έπεσε ο Άχμεντ ελ Τιλέμσι, ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν.

Στην επιχείρηση μάλιστα «εξουδετερώθηκαν τουλάχιστον άλλα δώδεκα ένοπλα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από μια πληροφορία που έλαβε η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, «γαλλικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια επιχείρηση στην περιοχή Γκάο σε συντονισμό με τις αρχές του Μαλί», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν, εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης σκοτώθηκε ο Άχμεντ ελ Τιλέμσι (ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αμπντεραχμάν Ουλντ ελ Άμαρ), ενώ τουλάχιστον 12 μαχητές τέθηκαν «εκτός μάχης».
«Καταφέραμε ένα πολύ σκληρό πλήγμα στις δραστηριότητες της αλ Μουραμπιτούν», υπογράμμισε ο συνταγματάρχης Ζαρόν.

Ο Άχμεντ ελ Τιλέμσι «ήταν ένας στόχος υψηλής αξίας. Τον καταδιώκαμε εδώ και πολλές ημέρες», ανέφερε εξάλλου ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η γαλλική επιδρομή δεν συνδεόταν με την απελευθέρωση του Γάλλου ομήρου Σερζ Λαζαρεβίτς, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη (9/12).

Σημειώνεται ότι η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν συστάθηκε τον Αύγουστο του 2013, όταν συνενώθηκαν η οργάνωση «Υπογράφοντες με Αίμα», του Αλγερινού Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, πρώην ηγετικού στελέχους της αλ Κάντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) και το «Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao)», του οποίου ο Άχμεντ ελ Τιλέμσι, υπήκοος Μαλί, ήταν ένας από τους ηγέτες.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβερνητική πηγή, ο Τιλέμσι εμπλεκόταν στην απαγωγή του Ζιλμπέρτο Ροντρίγκες Λεάλ, ενός άλλου Γάλλου ομήρου, ο θάνατος του οποίου είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ωστόσο η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Ροντρίγκες Λεάλ είχε απαχθεί στο δυτικό Μαλί τον Νοέμβριο του 2012, ενώ την ευθύνη για την απαγωγή του είχε αναλάβει το Mujao.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε αμοιβή $5 εκατ. για πληροφορίες οι οποίες θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή την εξόντωση του Τιλέμσι.

Την ίδια ώρα, 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι στο Μαλί, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Μπαρχάν, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 3.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων πέντε χωρών του Σαχέλ και της Σαχάρας (Μαυριτανία, Μαλί, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ).

Σχετικές ειδήσεις