ΚΟΣΜΟΣ

Luxleaks: νέα δίωξη για το σκάνδαλο

Luxleaks: νέα δίωξη για το σκάνδαλο

Κατηγορίες για κλοπή και διαρροή επιχειρηματικών μυστικών, σε βάρος πρώην υπαλλήλου της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCooper,απήγγειλε δικαστής στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Λουξεμβούργου, ο άνδρας θεωρείται ύποπτος για την κλοπή χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αφορούσαν τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες, τις οποίες διοχέτευσε σε δημοσιογράφους. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου, παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων και ξέπλυμα χρήματος – αν και για την τελευταία κατηγορία, δε δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις από την εισαγγελία.

Οι εισαγγελείς στο Λουξεμβούργο ξεκίνησαν έρευνα για το σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως Luxleaks έπειτα από σχετική καταγγελία που κατέθεσε η PWC του Λουξεμβούργου τον Ιούνιο του 2012.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, η ICIJ, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι περισσότερες από 300 πολυεθνικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων η Pepsi, η ΙΚΕΑ και η FedEx - έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό δουκάτο της Κεντρικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις