ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα (29/01/2015) ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκρεγκόρζ Σέτινα.

"Υπάρχουν ήδη κυρώσεις σε ισχύ. Πρέπει να επιβληθούν και νέες", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο TVP Info της πολωνικής κρατικής τηλεόρασης, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

"Η Ρωσία πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της, πρέπει να αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζει την ενωμένη, ομόφωνη στάση ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, ο οπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται ευνοϊκά προς το παρόν ως προς τη επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

"Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι της άποψης ότι πρέπει τώρα, πολύ γρήγορα, να θεσπίσουμε νέες κυρώσεις", δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη Ρωσία έπειτα από την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσανατολίζεται προς την διεύρυνση της μαύρης λίστας των προσώπων κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή. Οι 28 αναμένεται επίσης να αποφασίσουν την ανανέωση της ισχύος των κυρώσεων κατά ουκρανών αυτονομιστών και ρώσων αξιωματούχων, η οποία λήγει τον Μάρτιο.

"Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για την υιοθέτηση νέων κυρώσεων. Θεωρώ ότι οφείλουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση (στην Ουκρανία) και να παρακολουθήσουμε εάν η σύρραξη αναζωπυρώνεται", είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσθέτοντας ότι ίσως "η Μόσχα, αντίθετα, φρέναρε πρόσφατα μία επίθεση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία". "Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν εκεί μία νέα επίθεση...και το γεγονός ότι αυτή η επίθεση δεν προχώρησε περισσότερο δεν αποτελεί ίσως απόφαση των αυτονομιστών, αλλά μάλλον άλλων προσώπων που δεν θέλουν κλιμάκωση και δεν μπορεί παρά αυτά τα πρόσωπα να βρίσκονται στη Μόσχα", είπε.

"Δεν είμαι υπέρ της πρόκλησης από εμάς μίας νέας κλιμάκωσης", είπε διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, εάν οι αυτονομιστές αποπειραθούν να καταλάβουν νέα εδάφη για να συνδέσουν το τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν με την Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον απείλησε χθες τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι το τίμημα "θα συνεχίσει να αυξάνεται", εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές.

"Οσο η Ρωσία δεν σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των υποχρεώσεών της...το τίμημα θα συνεχίσει να αυξάνεται", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε επίσης "τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία" και καταδίκασε"τις βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων που προκάλεσε η επίθεση που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία".

Σχετικές ειδήσεις