ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Συνελήφθη η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Κολομβία: Συνελήφθη η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Υπό κράτηση τέθηκε επισήμως το Σάββατο (31/1) η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας, Μαρία Πιλάρ Ουρτάδο, μετά την έκδοσή της από τις αρχές του Παναμά στην πατρίδα της, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος της διότι φέρεται να ενέχεται σε παράνομες υποκλοπές.

«Βρίσκεται στην έδρα της εισαγγελίας από τις πέντε το πρωί σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή προσκείμενη στις εισαγγελικές αρχές.

Η πρώην διευθύντρια της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας της Κολομβίας, της DAS, κατηγορείται για συνέργεια στην υπόθεση των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστικών επί των ημερών του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010) στην εξουσία στην Κολομβία. Αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας για την υπόθεση των υποκλοπών, οι οποίες φέρονται ότι έγιναν από το 2007 ως το 2009.

Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, μιας υπόθεσης που προκάλεσε τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, η DAS διαλύθηκε από το σημερινό πρόεδρο της Κολομβίας, τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ουρίμπε. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, αρνείται πως ήταν ενήμερος για τις υποκλοπές.

Αυτοεξόριστη από το 2010 στον Παναμά, όπου είχε ζητήσει να της χορηγηθεί καθεστώς πολιτικής πρόσφυγα (της παραχωρήθηκε, ωστόσο η κυβέρνηση του Παναμά το ανακάλεσε πέρυσι, χωρίς πάντως να τη συλλάβει), η Ουρτάδο τελικά αποφάσισε να παραδοθεί στις Αρχές της χώρας, μετά τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή του διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ σε βάρος της. Έφθασε, έτσι, στην Κολομβία, συνοδευόμενη από Κολομβιανούς αστυνομικούς, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.

Ο υπουργός Δημόσιας ασφάλειας του Παναμά είχε επιβεβαιώσει, μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ότι η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας «παραδόθηκε στις κολομβιάνικες αρχές», διευκρινίζοντας ότι βγήκε από τη χώρα με «ιδιωτικό αεροσκάφος».

Σχετικές ειδήσεις