ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μόσχα Ολάντ-Μέρκελ για το ραντεβού με τον Πούτιν

Στη Μόσχα Ολάντ-Μέρκελ για το ραντεβού με τον Πούτιν

Το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν στο Κίεβο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, θα υποβάλλουν σήμερα και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που αφήνει πολλές ελπίδες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στις ανατολικές, αυτονομιστικές επαρχίες της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κίεβο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου "αφήνουν ελπίδες για μια εκεχειρία" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία. Η κοινή ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν αργά χθες (05/02/2015) το βράδυ οι τρεις ηγέτες ματαιώθηκε.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε πάντως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ —αλλά διαψεύδονται από το Βερολίνο—, το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει την "επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας" με αντάλλαγμα την παραχώρηση "μεγαλύτερης αυτονομίας" στους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια έκταση μεγαλύτερη απ' όση υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

"Όσον αφορά τον Ποροσένκο, θέλουν να του δώσουν να καταλάβει με σαφήνεια ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ουκρανία για να αποφύγει μια στρατιωτική ήττα και μια οικονομική κατάρρευση" ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιήθηκε ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψε η εφημερίδα.

"Το άρθρο αυτό είναι ανακριβές", ήταν η απάντηση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε αν οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ευσταθούσαν, μια ουκρανική διπλωματική πηγή απάντησε λακωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Όχι".

«Ενθαρρυμένος» ο Λευκός Οίκος για τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, προειδοποιεί όμως ότι Ρώσοι και φιλορώσοι δεν τήρησαν προηγούμενες συμφωνίες

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ενθαρρυμένη λόγω των προσπαθειών εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά ανησυχεί διότι οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στις προηγούμενες τέτοιες απόπειρες δεν εφαρμόστηκαν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Μια ανησυχία που έχουμε ωστόσο είναι ότι οι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα συμφωνίες τις οποίες οι Ρώσοι και οι αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζουν (...) δεν τήρησαν», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις συμφωνίες για την απόσυρση στρατευμάτων από την ανατολική Ουκρανία, την δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας από διεθνείς παρατηρητές και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. «Οι αυτονομιστές δεν τήρησαν ούτε μία εξ αυτών», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά θα το πράξει σύντομα, όσον αφορά το εάν και κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην παράδοση θανατηφόρων όπλων στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές.

Όμως Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα, το οποίο πιθανόν θα μεγεθυνθεί αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει στην αποστολή θανατηφόρου εξοπλισμού στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζητεί μετ' επιτάσεως από τα κράτη μέλη του NATO να στείλουν όπλα στη χώρα του.

Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας που συμμετείχαν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα επέτεινε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Σχετικές ειδήσεις