ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς

Γουατεμάλα: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς

Από το αξίωμά της, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξή της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται στελέχη των τελωνείων και φέρεται να διηύθυνε ο γραμματέας της, παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας, Ροξάνα Βαλδέτι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ότο Πέρες Μολίνα.

Ο Πέρες Μολίνα ανακοίνωσε την απόφαση της Βαλδέτι, την οποία δημοσιεύματα συνδέουν με ένα κύκλωμα το οποίο λάμβανε δωροδοκίες ώστε να επιτρέπει σε επιχειρηματίες να πληρώνουν δασμούς. Η ίδια αρνείται πάντως οποιαδήποτε ανάμιξή της στην υπόθεση.

Η αντιπολίτευση ωστόσο απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος της, ενώ εξοργισμένοι πολίτες συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της.

«Έλαβε την προσωπική απόφαση να τεθεί στη διάθεση των απαιτούμενων ερευνών», ανέφερε ο Πέρες Μολίνα, προσθέτοντας: «Η απόφασή της αυτή είναι προσωπική, ευγενής και θαρραλέα».

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί την περασμένη Τετάρτη ότι το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας μπορούσε να άρει την ασυλία της αντιπροέδρου, μετά τα σχετικά αιτήματα βουλευτών και τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να δικαιολογηθεί η έναρξη έρευνας σε βάρος της Βαλδέτι, καθώς υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τη συνδέουν προσωπικά με δωροδοκίες που καταβάλλονταν από επιχειρηματίες για να αποφεύγουν την καταβολή δασμών.

Ως την Τετάρτη, για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί 24 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο προϊστάμενος των τελωνείων της Γουατεμάλας, ενώ οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του πρώην στενού συνεργάτη της αντιπροέδρου, του Χουάν Κάρλος Μονσόν.