ΚΟΣΜΟΣ

«Θα περάσουν χρόνια για να εκτελεστεί ο Τσαρνάεφ»

«Θα περάσουν χρόνια για να εκτελεστεί ο Τσαρνάεφ»

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο χθες Παρασκευή για τη διπλή βομβιστική επίθεση της Βοστόνης, θα γίνει ο 62ος θανατοποινίτης στη σειρά αναμονής στην Ιντιάνα και η εκτέλεσή του θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, όπως εκτιμά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται σε ομοσπονδιακή κλίμακα είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πάντως η απόφαση δεν σημαίνει ότι ο Τσαρνάεφ “θα εκτελεστεί στο εγγύς μέλλον”, λόγω των “πολλών ετών” που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εφέσεων που θα ασκηθούν, προέβλεψε ο Ρόμπερτ Ντάναμ, ο διευθυντής του Κέντρου.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή παρά μόνο σε περιπτώσεις ιδιαζόντως ειδεχθών και εγκλημάτων, και τέτοια κρίθηκαν οι επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, την 15η Απριλίου 2013, όταν έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 264.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, νεαρός μουσουλμάνος με καταγωγή από την Τσετσενία, καταδικάστηκε χθες σε θάνατο από τους ενόρκους και προστέθηκε στους 61 άλλους θανατοποινίτες οι οποίοι αναμένουν την εκτέλεσή τους. Στα 21 του, είναι ο νεότερος από το σύνολο των 62.

Τρεις άνδρες έχουν εκτελεστεί στη φυλακή της Ιντιάνα όπου κρατείται ο Τσαρνάεφ από το 2011. Η πλέον προβεβλημένη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη κατόπιν δικαστικής απόφασης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν εκείνη του Τίμοθι Μακβέι, την 11η Ιουνίου 2001, σε ηλικία 33 ετών, μετά την καταδίκη του για την επίθεση στην Οκλαχόμα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι το 1995.

Κατόπιν αποφάσεων δικαστηρίων σε επίπεδο πολιτειών, την ίδια χρονική περίοδο έχουν εκτελεστεί 722 θανατοποινίτες και υπάρχουν 3.000 θανατοποινίτες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές εν αναμονή της επιβολής της ποινής τους.

Σχετικές ειδήσεις