ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Νέα διορία μέχρι τη Δευτέρα στη διαπραγμάτευση

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Νέα διορία μέχρι τη Δευτέρα στη διαπραγμάτευση

Νέα διορία στη διαπραγμάτευση, ως την ερχόμενη Δευτέρα (13/07), έδωσαν το Ιράν και οι 5+1, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρόκειται για την τρίτη παράταση σε διάστημα δύο εβδομάδων, με το Ιράν να κατηγορεί τη Δύση ότι εγείρει νέα προσκόμματα στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες των τελευταίων δύο εβδομάδων, ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε την πρόοδο αυτή «οδυνηρά αργή» και τόσο εκείνος όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς αναχώρησαν από τη Βιέννη, για να επιστρέψουν σήμερα, Σάββατο.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησαν ότι παρατείνουν το καθεστώς ελάφρυνσης των κυρώσεων για το Ιράν, κάτι που αποτελεί όρο της προσωρινής συμφωνίας, έως τη Δευτέρα με στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος για μία τελική συμφωνία.

Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις – Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία – επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος σε μια διαμάχη που διαρκεί 12 έτη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και διαπραγματεύονται επί των περιορισμών που μπορούν να τεθούν στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Τα εμπλεκόμενα μέρη παραμένουν διχασμένα σε θέματα που περιλαμβάνουν το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν, κυρώσεις που οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν, την πρόσβαση των επιθεωρητών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει η Τεχεράνη για τις ερευνητικές δραστηριότητες της κατά το παρελθόν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο κ. Χάμοντ γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί θα ξανασυναντηθούν το Σάββατο με στόχο να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα εμπόδια.

«Σημειώνουμε πρόοδο, είναι οδυνηρά αργή» είπε στους δημοσιογράφους προτού αποχωρήσει.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επισήμανε χθες ότι οι ΗΠΑ και οι διαπραγματευτικοί εταίροι τους «δεν ήταν ποτέ πιο κοντά» σε μία συμφωνία με το Ιράν ωστόσο η αμερικανική αποστολή δεν θα περιμένει επ’ αόριστον.

«Ο πρόεδρος έχει πει στην διαπραγματευτική του ομάδα ότι θα πρέπει να παραμείνει στη Βιέννη και θα πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται όσο οι συνομιλίες παραμένουν χρήσιμες» σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Εάν καταστεί σαφές ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται στο να δεσμευτεί με έναν εποικοδομητικό τρόπο στο να προσπαθήσει να επιλύσει τα εναπομείναντα ακανθώδη ζητήματα, τότε οι διαπραγματευτές πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Σχετικές ειδήσεις