ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρόσφυγες οργανώνουν την είσοδό τους στην Ευρώπη μέσω facebook (video)

Οι πρόσφυγες οργανώνουν την είσοδό τους στην Ευρώπη μέσω facebook (video)

Μια σελίδα στο facebook με συνεχείς αναρτήσεις ενημερώνει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία για τις εναλλακτικές οδούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μπουν στην Ευρώπη. Η σελίδα Crossing No More με συνεχείς ενημερώσεις είτε από ακτιβιστές είτε από τους ίδιους τους πρόσφυγες παρέχει πληροφόρηση για την κατάσταση στα σύνορα των χωρών μελών της Ένωσης αλλά και για το πως θα φθάσουν στα σύνορα Τουρκίας Ελλάδας πεζή.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Οι πρόσφατες τραγωδίες στο Αιγαίο στις οποίες δεκάδες πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη, προφανώς και τρόμαξαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους διακινητές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Η σελίδα υποστηρίζεται και από ακτιβιστές του Βερολίνου, οι οποίοι έχουν οργανώσει ουσιαστικά την Κίνηση Safe Path. Είναι αυτοί που κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ανδριανούπολη τους πρόσφυγες. Η κίνηση στόχευε στο να συγκεντρωθούν χθες (15/9) τουλάχιστον 5.000 άτομα στην Ανδριανούπολη για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν να ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας έτσι ώστε να περάσουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν στο Αιγαίο.

Συνωστισμός στο σταθμό των λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη

crossing

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία, χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στο σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη προσπαθώντας να φθάσουν στην Ανδριανούπολη. Μέχρι στιγμής οι τουρκικές Αρχές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τους κλείνουν το δρόμο.

Οι πρόσφυγες ζητούν να τους αφήσουν να ταξιδέψουν μέχρι την Ανδριανούπολη και μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε έως εκεί περπατώντας.

Χθες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περίπου 3.000 πρόσφυγες όδευσαν προς την Ανδριανούπολη, όμως οι Αρχές τους σταμάτησαν στα όρια της πόλης. Γύρω στους 250 από αυτούς κατάφεραν να περάσουν και συγκεντρώθηκαν στο σταθμό των λεωφορείων όπου και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Άλλοι 800 επιχείρησαν να φθάσουν πεζή στην Ανδριανούπολη αλλά ο αυτοκινητόδρομος επίσης μπλοκαρίστηκε από τις τουρκικές Αρχές.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μετακινήσεις των προσφύγων εντός της χώρας και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους λεωφορειούχους να μην τους πουλάνε εισιτήρια γιατί θα θεωρηθούν διακινητές.

Οι πρόσφυγες από την άλλη δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν με όποιον τρόπο στην Ευρώπη, λέγοντας στα Μέσα ότι το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες και να μπορέσουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο.

Σχετικές ειδήσεις