ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν στα ναρκοπέδια της Κροατίας καθ'οδόν προς τη Β. Ευρώπη

Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν στα ναρκοπέδια της Κροατίας καθ'οδόν προς τη Β. Ευρώπη

Προειδοποίηση για τους πρόσφυγες που επιλέγουν να διασχίσουν την κεντρική Ευρώπη διαλέγοντας τα σύνορα Κροατίας Ουγγαρίας απευθύνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, προειδοποιώντας για την ύπαρξη ναρκοπεδίων στην περιοχή.Το κομμάτι των ουγγρικών συνόρων που ακόμα δε διαθέτει φράχτη και βρίσκεται δίπλα στην Κροατία όσο κι εκείνο που οδηγεί απευθείας στη Σλοβενία είναι σπαρμένο με δεκάδες ναρκοπέδια τα οποία παραμένουν ενεργά από την εποχή του πολέμου Ανεξαρτησίας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στα social media κυκλοφορούν χάρτες με καταγεγραμμένες τις περιοχές που υπάρχουν ναρκοπέδια, ενώ πολλοί εκφράζουν τους φόβους τους ότι οι πρόσφυγες θα χάσουν το δρόμο τους και θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε πως η Κροατία δεν πρόκειται να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και καταδίκασε τις ενέργειες της Ουγγαρίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα διευκολύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σημείωσε ότι τα συρματοπλέγματα δεν είναι «απάντηση που μπορεί να δίνει η Ευρώπη». Είναι απειλή, είπε.

Ομάδα αποναρκοθέτησης, ειδοποιημένη από την κροατική αστυνομία, εστάλη στην συνοριακή περιοχή της Κροατίας όπου φθάνουν πεζή οι πρόσφυγες που διασχίζουν τα σερβοκροατικά σύνορα, εξαιτίας του κινδύνου που θέτει η ύπαρξη ναρκοπεδίων στη ζώνη, ανακοίνωσε το κροατικό Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Το μέτωπο της Τουρκίας

turkey

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία, χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στο σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη προσπαθώντας να φθάσουν στην Ανδριανούπολη. Μέχρι στιγμής οι τουρκικές Αρχές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τους κλείνουν το δρόμο.
Οι πρόσφυγες ζητούν να τους αφήσουν να ταξιδέψουν μέχρι την Ανδριανούπολη και μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε έως εκεί περπατώντας.
Σήμερα το πρωί υπάλληλοι του Δήμου Κωνσταντινούπολης μοίρασαν νερό και φαγητό στους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Σχετικές ειδήσεις