ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Σοκ και δέος για την ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Άρη (pics+vid)

NASA: Σοκ και δέος για την ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Άρη (pics+vid)

Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας (28/09/2015), η NASA παρουσίασε τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για την εποχική ροή υγρού νερού στον Άρη - μια ανακάλυψη που αναπτερώνει τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής.

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα από τα ερευνητικά οχήματα και διαστημόπλοια της NASA στον πλανήτη Άρη ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε ρευστή μορφή τους θερινούς μήνες, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας.

«Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA.

Ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter εντόπισε στοιχεία για ορυκτά που έχουν έρθει σε επαφή με νερό, τα οποία ονομάζονται υπερχλωρικά και τα οποία έχουν σχηματίσει γραμμές στις πλαγιές της επιφάνειας του Άρη.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να διατηρούν το νερό σε ρευστή μορφή ακόμη και σε θερμοκρασίες της τάξης των -70 βαθμών Κελσίου.

Οι γραμμές αυτές στις πλαγιές του Άρη σχηματίζονται από τα υπερχλωρικά κατά την θερμή περίοδο, όταν το θερμόμετρο δείχνει έως -23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζονται κατά την ψυχρή περίοδο.

«Κάτι ενυδατώνει αυτά τα άλατα και φαίνεται ότι αυτές οι γραμμές έρχονται και φεύγουν με την αλλαγή των εποχών», είπε ένα από τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος.

«Αυτό σημαίνει ότι το νερό στον Άρη είναι αλμυρό. Αυτό είναι λογικό, καθώς τα άλατα χαμηλώνουν τη θερμοκρασία στην οποία παγώνει το νερό. Ακόμη κι αν είναι κάτω από την επιφάνεια, που είναι ακόμη πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τα άλατα θα κρατούσαν το νερό σε υγρή μορφή και θα του επέτρεπαν να κινείται χαμηλότερα στις πλαγιές».

Η σημασία της πιθανότατης πλέον, ανακάλυψης εποχικής ροής νερού στον Άρη - κάτι που έως τώρα πιστευόταν ότι συνέβαινε μόνο στο μακρινό παρελθόν - είναι ότι ο «Κόκκινος Πλανήτης» μπορεί ακόμη να αποτελεί ένα περιβάλλον φιλόξενο για κάποιες μορφές ζωής, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακές.

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο.

Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια...

Οι ερευνητές της NASA, με επικεφαλής τον Lujendra Ojha του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», βασίστηκαν στις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο δορυφόρος MRO σε τροχιά γύρω από τον Άρη και δείχνουν τα σημάδια που φαίνεται να έχουν αφήσει τα περιοδικά ρυάκια.

Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του Άρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Σχετικές ειδήσεις