ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια σκηνή συνωστίζονται οι πρόσφυγες στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας (video)

Σε μια σκηνή συνωστίζονται οι πρόσφυγες στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας (video)

«Το νούμερό μου για να περάσω στη Γερμανία είναι το 42. Όταν το φωνάξουν, έφυγα!», δήλωσε ο Μιουάις Χαν, ένας Αφγανός 17 ετών που συνωστίζεται μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες σε μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Η σκηνή, την οποία έχουν στήσει στη μέση του κάμπου στην Αυστρία οι τοπικές αρχές, μερικά μέτρα από το "γερμανικό Ελντοράντο" και την πόλη Βέγκσαϊντ της Βαυαρίας, μπορεί να στεγάσει προσωρινά έως και χίλιους πρόσφυγες.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε νέα σημεία διέλευσης στα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία που δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες από το Βερολίνο, με στόχο να ελέγχεται και να διοχετεύεται καλύτερα η εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Και η σκηνή είναι ήδη από την πρώτη ημέρα υπερπλήρης.

Στο εσωτερικό της οι πρόσφυγες ξεκουράζονται στο πάτωμα έχοντας μόνο μερικές κουβέρτες, την ώρα που η θερμοκρασία στο εξωτερικό πέφτει καθημερινά.

Για να καταφέρουν να ενταχθούν σε μια από τις μικρές ομάδες που, κάθε μία με τη σειρά της, θα μπορέσει να διασχίσει τα σύνορα και να μπει στα λεωφορεία που έχει μισθώσει η γερμανική αστυνομία προκειμένου να μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής οι πρόσφυγες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

«Κάποιοι μιλούν για δύο ώρες αναμονή, άλλοι για μία ημέρα (...) δεν γνωρίζω πολύ καλά», είπε ο Άλι που περιμένει στην ουρά για το μεσημεριανό: σούπα λαχανικών, ψωμί και φρούτα που μοιράζουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

«Σίγουρα δεν είναι τέλεια, συχνά η σκηνή είναι υπερπλήρης. Σήμερα για παράδειγμα (...) όμως είναι καλύτερα από την προηγούμενη εβδομάδα», σχολίασε η Γιούντιτ Ράαμπ μια εθελόντρια από την Αυστρία.

Στα τέλη Οκτωβρίου η μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών από την Αυστρία στη Γερμανία είχε προκαλέσει συνωστισμό στα σύνορα, μια συχνά χαοτική κατάσταση και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο Βέγκσαϊντ, όπως και σε πολλές άλλες μεθοριακές πόλεις στη νοτιοανατολική Γερμανία, κάποιοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα έξω σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τελικά το Βερολίνο αποφάσισε να περιορίσει σε πέντε τα σημεία διέλευσης για τους πρόσφυγες από την Αυστρία.

Έκτοτε «η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά κάθε ημέρα παραμένει μια πρόκληση», τονίζει ο Άλμπερτ Πέρσκε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας. «Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή για τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάσουν εδώ», πρόσθεσε.

Πάντως οι αρχές δεν αναμένουν να μειωθεί η εισροή.

Σχετικές ειδήσεις