ΚΟΣΜΟΣ

Η λύση της Ευρώπης για το προσφυγικό βρίσκεται στα Βαλκάνια

Η λύση της Ευρώπης για το προσφυγικό βρίσκεται στα Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανώς αμήχανη και τρομοκρατημένη από τη συνεχώς ογκούμενη μεταναστευτική ροή δοκιμάζει τα πάντα για να την κρατήσει υπό έλεγχο. Φυσικά καμία συζήτηση δε γίνεται προς το παρόν για να αντιμετωπιστεί το θέμα στη ρίζα του. Δηλαδή να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ «ΑΠΟΘΗΚΕΣ» ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ;

Η νέα ιδέα των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής στις βαλκανικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν που προέδρευσε χθεσινής συνάντησης στην Ένωση δήλωσε πως ζήτησε από τους υπουργούς να αναζητήσουν τρόπους καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς έγγραφα.

Το θέμα φυσικά είναι βαθιά πολιτικό. Οι χώρες των Βαλκανίων στις οποίες αναφέρεται η απόφαση δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά η Ένωση προφανώς είναι αποφασισμένη να μοιράσει τα βάρη παντού. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρόταση για δημιουργία «κέντρων ελέγχου και επεξεργασίας» στις χώρες των Βαλκανίων, ουσιαστικά οφείλεται στο γεγονός ότι Γερμανία, Σουηδία και άλλες χώρες έχουν αναφέρει πως έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για υποδοχή προσφύγων.

Βάσει της πρότασης τα κέντρα καταγραφής θα στελεχωθούν πιθανότατα με προσωπικό της Ένωσης και θα μπορούν να πραγματοποιούν καταγραφές και ταυτοποιήσεις, όπως συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και μια αρχική εξέταση των κριτηρίων για την χορήγηση ασύλου ή την απέλαση από την Ευρώπη.

Αυτό που ποτέ δεν διευκρινίστηκε βέβαια είναι ο χρόνος απόκρισης του συστήματος. Γιατί δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα βρεθούν σε κέντρα-στρατόπεδα όπου θα παραμένουν μέχρι να αποφασιστεί η μοίρα τους. Τα Βαλκάνια θα γίνουν αποθήκες ανθρώπων;
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας «κέντρων κράτησης» και η πρόταση αφορά την χορήγηση υποστήριξης στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσα από τα Βαλκάνια.

Ήδη, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκτεθιμένοι σε πολύ σκληρές συνθήκες στο δρόμο τους για το Βορρά. Ο Άσελμπορν πάντως υπερθεμάτισε την πρόταση υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, κυμαίνεται πάνω από τους 5.000 ημερησίως, περισσότερους από όσους μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί. Ουσιαστικά παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία επιπλέον εγκαταστάσεων κατά μήκος της διαδρομής μετάβασης από την Ελλάδα στην ΕΕ μέσα από τα Βαλκάνια, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση.

Οικονομική βοήθεια υποσχέθηκε ο Σουλτς

Το «τυράκι» το οποίο προετοίμαζε τα Βαλκάνια για αυτό που θα προτεινόταν είχε ρίξει λίγες ώρες πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αν και είχε μιλήσει για το σύστημα μετεγκατάστασης ο Σουλτς είχε δηλώσει ότι: «αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω». Όπως προέβλεψε «αν κανείς πει στις χώρες που είναι διστακτικές: Θα σας βοηθήσουμε οικονομικά, με υποδομές ή με προσωπικό, τότε πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες να συνεισφέρουν».

Το σύστημα μετεγκατάστασης δε βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της Ένωσης και έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της. Ήδη, ο Ζαν Ασελμπορν υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου έχει προειδοποιήσει ότι η Σένγκεν μπορεί να καταρρεύσει, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Σχετικές ειδήσεις