ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Διατήρηση της ζώνης Σένγκεν πάση θυσία – Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό στις 12/11

Τουσκ: Διατήρηση της ζώνης Σένγκεν πάση θυσία – Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό στις 12/11

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δίχως διαβατήριο, μέσα από την κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατώνστις 9 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα, ο Τουσκ έχει καλέσει άτυπη σύνοδο των ευρωπαϊκών κρατών για το ίδιο θέμα.
Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει πως η μεταναστευτική κρίση παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μόνο στη διάρκεια του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο.
«Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος να μην καταπέσει η συνθήκη του Σένγκεν, είναι να διασφαλιστεί η κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», υπογράμμισε ο Τουσκ.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και γι αυτό όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά των συνόρων μέσα στην ζώνη πρέπει να εμποδιστούν. Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας», επισήμανε.
Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως την επιτάχυνση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ όπως η Τουρκία, την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών και τους εντατικότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων.

Σχετικές ειδήσεις