ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Μοσούλη

Το Ιράκ ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Μοσούλη

Ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή της Μοσούλης, και έχουν σταλεί χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός με τη Βαγδάτη, να αποσυρθούν.

Ο Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δηλώνει σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξήγησε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ο Ομπέιντι διευκρινίζει ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν.
"Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται", αναφέρεται στην ανακοίνωση
Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.
Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Αραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Σχετικές ειδήσεις