ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς τη συριακή αντιπολίτευση

Αρχίζει η ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς τη συριακή αντιπολίτευση

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη, απουσία της συριακής αντιπολίτευσης που συνέρχεται στο Ριαντ και αρνείται να συμμετάσχει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι της, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, οι συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που συγκροτούν την ομάδα του Ριάντ έθεσαν χθες όρους για τη συμμετοχή στον νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Αύριο δεν θα είμαστε στη Γενεύη. Θα μπορούσαμε να πάμε αργότερα, αλλά δεν θα μπούμε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εάν οι ανθρωπιστικού χαρακτήρα όροι μας δεν εκπληρωθούν», δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συνοτνινσιτής της Ανώτατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να μεταβεί στη Γενεύη εάν ληφθούν μέτρα, όπως η διακοπή των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και η τροφοδοσία με ανθρωπιστική βοήθεια των πολιορκημένων περιοχών», διευκρίνισε ο Ριάντ Χιτζάμπ, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε δραματικό μήνυμα προς τον συριακό λαό: «Τώρα υπάρχει ανάγκη να σας ακούσουμε να εγκαλέσετε τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτήν την ευκαιρία».«Αρκετά με τις διασκέψεις. Αυτή εδώ δεν μπορεί να αποτύχει» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.