ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ενδείξεις ότι ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Συρία: Ενδείξεις ότι ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους ενδεχομένως σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία, την ίδια ώρα που η ανακατάληψη της Ράκαδεν είναι προς το παρόν στα σχέδια του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές

Η ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι προς το παρόν στα σχέδια του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ.

«Έχουμε μια στρατηγική για να πάμε στη Ράκα, για να απομονώσουμε τη Ράκα αλλά δεν έχουμε σχέδιο για την κατάληψη της πόλης αυτής, ούτε για να την κρατήσουμε μετά από μια ενδεχόμενη αντεπίθεση των τζιχαντιστών», είπε ο στρατηγός καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ είναι οι δύο μεγάλοι «στόχοι» του συνασπισμού. Όμως, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ανέκαθεν σαφείς όσον αφορά την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη Μοσούλη, όσον αφορά τις διαθέσεις τους για τη Ράκα ήταν ασαφείς, κάνοντας λόγο μόνο για την «απομόνωση» της πόλης αυτής.

Για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών ο διεθνής συνασπισμός βασίζεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια συμμαχία τοπικών οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι. Ωστόσο η Ράκα βρίσκεται εκτός της παραδοσιακής ζώνης επιρροής των Κούρδων της Συρίας.

«Ο στόχος μας είναι να στρατολογήσουμε περισσότερους Άραβες και Τουρκομάνους», σημείωσε από την πλευρά του ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή.

Προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές συριακές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την εκπαίδευση των Σύρων μαχητών αλλά με διαφορετική μορφή σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα που αποδείχτηκε φιάσκο, επιβεβαίωσε ο Όστιν.

Ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους ενδεχομένως σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Ένας ανώτερος ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Άμπου Όμαρ αλ Σισάνι, Γεωργιανός που δρούσε στη Συρία, ενδέχεται να σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν την 4η Μαρτίου αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ σε περιοχή κοντά στην πόλη αλ Σαντάντι της Συρίας.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή ύψους 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον Σισάνι, που ήταν γνωστός ως ο Όμαρ ο Τσετσένος κι ο οποίος διετέλεσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, υπουργός πολέμου της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις