ΚΟΣΜΟΣ

Φακέλωμα με τη μορφή του «κατεπείγοντος» σε όλους τους επιβάτες των αεροπλάνων!

Φακέλωμα με τη μορφή του «κατεπείγοντος» σε όλους τους επιβάτες των αεροπλάνων!

Με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμφώνησαν σε συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.

Οι «28» αποφάσισαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη (24/03/2016) την ανάγκη να μπει σε εφαρμογή οδηγία για τη δημιουργία αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PRN) μέσα στον Απρίλιο.

Το PNR στην αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία, σημαίνει Passenger Name Record και αναφέρεται στο μητρώο ονόματος επιβάτη. Πρόκειται για ένα αρχείο στη βάση δεδομένων του συστήματος κράτησης θέσεων (CRS) στο οποίο περιλαμβάνεται η διαδρομή που κάνει κάποιος επιβάτης ή μία ομάδα επιβατών που ταξιδεύουν μαζί.

Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο μητρώο αποθηκεύεται για 24 ώρες μετά την πραγματοποίηση της κάθε πτήσης.

Μεταξύ άλλων οι «28» αποφάσισαν την ανταλλαγή πληροφοριών με αρχές και φορείς μεταφορών – ανάλογα την περίπτωση – με σκοπό την αξιολόγηση κινδύνων.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την «έξυπνη» - όπως χαρακτηρίζεται – διαχείριση των συνόρων και τη διαλειτουργικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και η ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένου στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα μέσω της οποίας η Αντιτρομοκρατική Ομάδα (CTG) θα ανταλλάσσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο αλλά και θα συσταθεί κοινή ομάδα συνδέσμου των εθνικών αντιτρομοκρατικών εμπειρογνωμόνων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC) της Europol. Ένας πανίσχυρος φορέας που κοινώς θα αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες των κρατών μελών της ΕΕ και θα παρακολουθεί τις κινήσεις υπόπτων, τις ροές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τη διακίνηση όπλων καθώς και την… προπαγάνδα στο Διαδίκτυο.

Σχετικές ειδήσεις