ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιά» στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βάζει νέα τουρκική πρόκληση (Pic)

«Φωτιά» στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βάζει νέα τουρκική πρόκληση (Pic)

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθυντής του πρακτορείου, σε μία κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στο sputniknews.com και στις συνδεόμενες διευθύνσεις από την Τουρκία. Στείλαμε επιστολή στη ρυθμιστική αρχή ζητώντας τους λόγους. Δεν είναι κάτι που αναμέναμε», δήλωσε ο Μαχίρ Μπόζτεπε στο Ρόιτερς.

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει το γεγονός.

Δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb, screenshot της μπλοκαρισμένης ιστοσελίδας, όπως εμφανίζεται στην Τουρκία.

« Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Sputnik είναι ξεκάθαρη ένδειξη ανυπαρξίας ελευθερίας λόγου στην Τουρκία»

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik στην Τουρκία είναι ένα σαφές δείγμα λογοκρισίας και έλλειψης της ελευθερίας του λόγου στη χώρα, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια σύνταξης του Sputnik Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να περιορίσουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας είναι άλλη μία ενέργεια αυστηρής λογοκρισίας σε μια χώρα όπου η ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει πλέον. Αυτή η λύση μοιάζει ιδιαίτερα παράλογη αν σκεφτούμε ότι πριν από μερικές ημέρες το Sputnik τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Δημοσιογράφων στην Τουρκία», είπε η Σιμονιάν.

Η Σιμονιάν δήλωσε ότι η πρόσβαση στο Sputnik αποκλείστηκε αργά χθες, λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δηλώσεις με τις οποίες επέκρινε «ορισμένους πολιτικούς ηγέτες» στην Τουρκία.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πηγή πληροφόρησης στο Διαδίκτυο χωρίς δικαστική εντολή.Οι υπουργοί μπορούν να ζητήσουν από την Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και από παρόχους να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή να διαγράφουν περιεχόμενο μέσα σε λίγες ώρες αφού λάβουν σχετική ειδοποίηση που επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας, προστασίας της κοινωνικής τάξης ή πρόληψης εγκληματικής πράξης».

Σχετικές ειδήσεις