Συρία: Την ίδρυση νέων κομμάτων υπόσχεται ο Άσαντ

Νόμο που θα επιτρέψει την ίδρυση νέων κομμάτων ενέκρινε η κυβέρνηση της Συρίας, όπου εδώ και δεκαετίες η εξουσία μονοπωλείται από το κυβερνών Μπάαθ. Σύμφωνα...

Νόμο που θα επιτρέψει την ίδρυση νέων κομμάτων ενέκρινε η κυβέρνηση της Συρίας, όπου εδώ και δεκαετίες η εξουσία μονοπωλείται από το κυβερνών Μπάαθ.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας συνεχίζονται από τα μέσα του Μαρτίου, όπως και η αιματηρή καταστολή. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι περισσότεροι από 1.480 πολίτες έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 15.000 έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το SANA, τα νέα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται στο Σύνταγμα και τις αρχές της δημοκρατίας καθώς και στην διατήρηση της ενότητας της χώρας. «Ο νόμος απαγορεύει την ίδρυση ενός κόμματος με βάση θρησκευτικά, φυλετικά, περιφερειακά, δογματικά κριτήρια ή βάσει της εθνότητας, του φύλου ή της φυλής».

Το πρακτορείο ανέφερε ακόμα πως ο νόμος προβλέπει ότι τα «κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία σε οποιαδήποτε μορφή της, να προβαίνουν σε απειλές για τη χρήση της ή να την υποκινούν» και πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ενός μη συριακού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης, ούτε να συνδέεται με κάποιο».