Τουρκία: Η Άγκυρα προειδοποιεί το Βερολίνο πριν από την ψηφοφορία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Newsroom Newsroom

Τουρκία: Η Άγκυρα προειδοποιεί το Βερολίνο πριν από την ψηφοφορία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γερμανία θα πρέπει να «είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα (30/5) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ επί της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.

«Η Γερμανία είναι φίλη μας και σύμμαχός μας, (χώρα) όπου ζουν πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής», δήλωσε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ετοιμάζεται μια απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και «το μερίδιο ευθύνης» της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Δεν πιστεύω ότι το κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή τη σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο, που επιδείνωσε ο λιμός, κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που οι οθωμανικές δυνάμεις και η Ρωσία διεκδικούσαν τον έλεγχο της Ανατολίας.

«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των κοινοβουλίων» να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Κουρτουλμούς. «Το καθήκον ενός κοινοβουλίου είναι να δίνει τα ντοκουμέντα του, αν έχει, στους ιστορικούς και να προσφέρει την υποστήριξή του στη διασαφήνιση των γεγονότων», δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved