ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ταλιμπάν μέσα σε δύο μέρες

Αφγανιστάν: Δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ταλιμπάν μέσα σε δύο μέρες

Σχεδόν εξήντα Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε σφοδρές μάχες γύρω από τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, δήλωσαν τη Δευτέρα (30/5) αξιωματούχοι.

Η επαρχία Χελμάντ αποτέλεσε θέατρο μεγάλης κλίμακας επιθέσεων από τους μαχητές των Ταλιμπάν, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, μέσα στο τελευταίο έτος, γεγονός το οποίο ανάγκασε τον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του NATO να αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες για να ενισχύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που μοιάζουν να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τον Εζματουλάχ Νταουλατζάι, διοικητή της αστυνομίας στην επαρχία, 24 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι 33 την Κυριακή, ενώ σχεδόν 40 άλλοι τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 22 σημεία ελέγχου που επάνδρωναν άνδρες της αστυνομίας και του στρατού έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν στις μάχες, δήλωσε άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αξιωματικός αυτός επιβεβαίωσε τον απολογισμό που έδωσε ο Νταουλατζάι.

Αξιωματικοί του αφγανικού στρατού δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Οι περιοχές που επλήγησαν από τις μάχες είναι η Γκρεσκ, η Ναντ Αλί και η Ναρ ι Σαράτζ, που βρίσκονται κοντά στη Λασκάρ Γκα, προς βορρά και δυσμάς.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας της Χελμάντ δήλωσαν πως άκουγαν να ηχούν βαριά πυροβόλα και πολυβόλα όλη τη νύχτα της Κυριακής. Ένα νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι προσέφερε φροντίδες σε τουλάχιστον 40 τραυματίες, ανάμεσά τους 30 αμάχους και 10 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την κατάληψη των περιοχών που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν, δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Σχετικές ειδήσεις