ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Βομβιστές αυτοκτονίας έσπειραν τον θάνατο (pics+vids)

Νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Βομβιστές αυτοκτονίας έσπειραν τον θάνατο (pics+vids)

Εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο - Tουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των εκρήξεων και των δραστών.

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Τρίτης (28/06) το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Τουρκίας.

Πάνω από 10 ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή που βρίσκεται ο τερματικός σταθμός των διεθνών πτήσεων, μετέδωσε το CNN Turk.

Τριάντα δύο σκοτώθηκαν και 88 τραυματίστηκαν (σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA), εκ των οποίων τα έξι βαριά, κατά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι σκοτώθηκαν δέκα άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 20.

Δείτε εδώ το βίντεο όπου ο βομβιστής ανατινάσσεται στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

a

Προς το παρόν πληθαίνουν τα ερωτηματικά. Τα τηλεοπτικά κανάλια τώρα κάνουν λόγο για τρεις εκρήξεις, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Λόγω, ωστόσο, της απαγόρευσης στη μετάδοση πληροφοριών δεν είναι επιβεβαιωμένο σε ποια σημεία έγιναν οι εκρήξεις.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο προεδρικές πηγές.

Στις εικόνες που μεταδίδει το CNN Turk διακρίνονται ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο.

5772cdc75659343e4c8b2a09

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Στην επίθεση αυτοκτονίας τραυματίστηκαν 60 άνθρωποι, έξι εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, «ο δράστης αρχικά πυροβόλησε και στη συνέχεια προκάλεσε την έκρηξη των εκρηκτικών» με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Ένας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την ίδια ώρα ένας Τούρκος αξιωματούχος όπως και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι δράστες ήταν δύο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά αφού άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ένας αστυνομικός πάλεψε, με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του, μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Παράλληλα, το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και ορισμένες πτήσεις που κατευθύνονταν προς το Ατατούρκ άλλαξαν πορεία προς άλλα αεροδρόμια, γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Τα αεροσκάφη μπορούσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ μέχρι τις 00.10 ώρα Ελλάδας, ενώ όλες οι απογειώσεις ματαιώθηκαν.

Η πτήση της Aegean από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα, προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 22.45, καθώς την ώρα των εκρήξεων βρισκόταν στον αέρα.

Δεν αναχώρησε στις 10.20 η πτήση της Turkish Αirlines από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

(σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA).

Σχετικές ειδήσεις