ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Μπέζος έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο!

Πώς ο Μπέζος έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο!

Νέα μέσα, νέο χρήμα. Ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Amazon, του κολοσσού των διαδικτυακών πωλήσεων, βλέπει την περιουσία του να εκτοξεύεται μετά από κάθε ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας του.

Κάποτε ήταν οι αυτοκινητοβιομήχανοι, οι μεγαλογαιοκτήμονες, οι εργοστασιάρχες. Τώρα είναι οι πρωτοπόροι του Διαδικτύου. Μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Amazon, του κολοσσού των διαδικτυακών πωλήσεων, ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, πέρασε στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

bezos2

Τα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου για την Amazon ήταν αυτά που πρόσθεσαν σε μια στιγμή άλλα 2,6 δισ. δολάρια στην προσωπική περιουσία του 52χρονου Μπέζος, ο οποίος προσπέρασε το θρυλικό μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, όπως αναφέρει το Forbes.

Το έγκυρο περιοδικό υπολογίζει ότι η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται πλέον σε $66,5 δισ. (59,7 δισ. ευρώ), συγκρίσιμη με αυτήν του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος παραμένει πρώτος με 78 δισ. δολάρια και του ιδιοκτήτη της Zara, Αμάνσιο Ορτέγα, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 73,1 δισ. δολάρια.

Ο Μπέζος κατέχει το 18% των μετοχών της Amazon, η οποία από πέρυσι άρχισε να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη, μετά από μια μακρά περίοδο ελάχιστων ή περιορισμένων αποδόσεων.

Τα έσοδα της Amazon στο δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τα 30,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μια μάλλον σπάνια για τον κλάδο και για εταιρεία τέτοιου μεγέθους αύξηση της τάξης του 31%! Την ίδια ώρα, τα κέρδη κατέγραψαν και αυτά εκρηκτική άνοδο. Όπως σημείωσε η Wall Street Journal που τα χαρακτήρισε «κέρδη blockbuster» έφτασαν τα 857 εκατ. δολάρια σε σχέση με τα 92 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015!

Ο Μπέζος είχε μπει στη λίστα των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes από το 1998 όταν η μετοχή της Amazon άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από τότε η Amazon έχει δει την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 5.800%!

Γεννημένος το 1964 στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού και με μια θητεία στη χρηματιστηριακή αγορά της Γουόλ Στριτ, ο Μπέζος ίδρυσε το 1994 στο Σιάιτλ την Amazon ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο.

Αν και έχουμε συνδέσει την εταιρεία με το κατάστημα - που και αυτό δεν είναι πια πλέον βιβλιοπωλείο, αλλά πραγματικό πολυκατάστημα - εδώ και πολλά χρόνια η Amazon έχει επενδύσει συστηματικά στην παροχή υπηρεσιών πάνω στις οποίες «τρέχει» το Διαδίκτυο. Πρόκειται για υπηρεσίες cloud (αποθήκευση αρχείων, υπηρεσίες πρόσβασης κ.ά) χρησιμοποιούνται από εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Πέρα από αυτό, και χωρίς ο κατάλογος να είναι εξαντλητικός, έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλάδους όπως η γρήγορη (ακόμα και αυθημερόν) διανομή προϊόντων στην Ινδία, το video-on-demand, τις αγορές και διανομές σε καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης στη Βρετανία, ενώ πειραματίζεται με drone για τις διανομές.

Πηγή: protagon.gr

Σχετικές ειδήσεις