Γιατί η αναβολή στα ξυπνητήρια είναι ρυθμισμένη στα 9 λεπτά

newsbomb

Γιατί η αναβολή στα ξυπνητήρια είναι ρυθμισμένη στα 9 λεπτά

Τα περισσότερα έξυπνα κινητά έχουν ρυθμίσει την αναβολή του ξυπνητηριού (snooze button) στα 9 λεπτά, χρονικό όριο που μπορείτε φυσικά να προσαρμόσετε στη συνέχεια εσείς.

Γιατί όμως έχει επιλεγεί αυτός ο μονός, τυχαίος αριθμός;

Όπως αναφέρει ο Independent, η συγκεκριμένη επιλογή έγινε την δεκαετία του 1950 και είχε καθαρά πρακτικό χαρακτήρα. Παρόλο που δεν έχει αποδειχτεί ότι χρειάζεστε εννέα λεπτά για να «χορτάσετε» επιπλέον ύπνο, τα περισσότερα σύγχρονα ξυπνητήρια και έξυπνα κινητά ρυθμίζουν αυτομάτως το snooze button στα εννέα λεπτά.

Σύμφωνα με το TEDx του Άμστερνταμ, την δεκαετία του 1950 οι ωρολογοποιοί πρόσθεσαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό της αναβολής στα ρολόγια, και χρειάστηκε να συνδέσουν τα γρανάζια αναβολής με τις ήδη υπάρχουσες ταχύτητες. Έτσι λοιπόν αναγκαστικά, θα ρύθμιζαν την αναβολή είτε στα 9,5 λεπτά ή στα 10,5. Ωστόσο θεωρούσαν τότε ότι τα 10 λεπτά ήταν πολύς χρόνος, αφού πολλοί θα ήταν αυτοί που θα τους ξανάπαιρνε ο ύπνος. Γι’ αυτό τον λόγο επέλεξαν να ρυθμίσουν αυτομάτως την αναβολή στα 9 λεπτά.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός χώρου. Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές επιλέγουν είτε τυχαία, είτε για λόγους παράδοσης να ρυθμίζουν το snooze button στα 9 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved