ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ρόλο του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ρόλο του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος

«Ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος μπορούν να αποφασίσουν για την έκδοση μονομερώς».

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Αν και η Τουρκία υπέβαλε «τέσσερα διαφορετικά αιτήματα έκδοσης για τον Γκιουλέν τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με κατηγορίες αναφορικά με εγκληματικές δραστηριότητες πριν από το πραξικόπημα», επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Μπάιντεν.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα έκδοσης που να συνδέεται με την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη ενδεχόμενων διασυνδέσεων του Γκιουλέν με το πραξικόπημα» επέμεινε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικά ανακοινώσεις χθες Τρίτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος δεν μπορούν να αποφασίσουν για την έκδοση μονομερώς» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της αντιπροεδρίας υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσης είναι έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο ίδιος προειδοποίησε εναντίον κάθε «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης που θα ήταν «αντιπαραγωγική».

«Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε η Τουρκία σχετικά με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβάνια, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος, ενώ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε:

«Η Τουρκία έχει μακροχρόνιες ανησυχίες για τη δραστηριότητα του κου Γκιουλέν και κατέθεσε σημαντικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζουν προσεκτικά»

Σχετικές ειδήσεις