ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έχασαν την μάχη με τη ζωή τα σιαμαία αδελφάκια που γεννήθηκαν σε πεδίο μάχης

Συρία: Έχασαν την μάχη με τη ζωή τα σιαμαία αδελφάκια που γεννήθηκαν σε πεδίο μάχης

Σιαμαία αδελφάκια ηλικίας μικρότερης του ενός μήνα απεβίωσαν χθες (24/8) στη Δαμασκό, δώδεκα ημέρες μετά την επιχείρηση μεταφοράς τους από μια περιοχή που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, έκανε γνωστό η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος.

«Τα δίδυμα πέθαναν χθες και θα κηδευτούν (σήμερα Πέμπτη) στη Δαμασκό παρουσία της μητέρας τους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μόνα Κούρντι, η εκπρόσωπος τύπου της διεθνούς οργάνωσης.

Τα δίδυμα Μοάζ και Ναουράς, που ήταν ενωμένα στο στήθος, είχαν μεταφερθεί την 12η Αυγούστου από την Ανατολική Γούτα που βρίσκεται υπό την πολιορκία των κυβερνητικών στρατευμάτων, έπειτα από μια εκστρατεία που διοργανώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με την ετικέτα #Evacuatethetwins (Απομακρύνετε τα δίδυμα).

Τα παιδάκια γεννήθηκαν σε συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες, τη Χαμουρίγιε, και αναμενόταν να διακομιστούν από ένα νοσοκομείο της Δαμασκού στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθούν σε μια χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού, η οποία ήταν αδύνατο να γίνει στη Συρία, μια χώρα που συνταράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο εδώ και 5 χρόνια.

«Υπέφεραν από δυσπλασία καρδιάς και ήπατος και (…) η κατάστασή τους ήταν σοβαρή» επισήμανε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ένας εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Syrian American Medical Society (SAMS), που εδρεύει στις ΗΠΑ ο Μοχάμαντ Κατούμπ, κατηγόρησε τις συριακές Αρχές ότι καθυστέρησαν την μεταφορά τους.

«Είχαμε δεχθεί πολλές προσφορές από νοσοκομεία και γιατρούς που ήθελαν να αναλάβουν τα δίδυμα (…) όμως το πρόβλημα ήταν η διακομιδή τους», είπε ο Κατούμπ από την Τουρκία και με τον οποίο ήλθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο στη Βηρυτό.

«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε άδεια προκειμένου τα βρέφη να ταξιδέψουν χωρίς διαβατήρια, ενώ η ΜΚΟ είχε ενημερωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να τα υποδεχθούν χωρίς επίσημα έγγραφα» σημείωσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος τύπου της Ερυθράς Ημισελήνου απέρριψε την κατηγορία:

«Η καθυστέρηση οφείλεται στην κατάσταση της υγείας τους» εξήγησε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος επισήμανε σε δελτίο τύπου ότι τα διαβατήρια είχαν παραδοθεί στα παιδιά όπως επίσης και στους συνοδούς τους και ότι «η επίσημη έγκριση ήταν εγγυημένη αφού ένα ιταλικό νοσοκομείο είχε αποδεχθεί να τα αναλάβει».

Σχετικές ειδήσεις