ΚΟΣΜΟΣ

Παρέλυσαν οι Βρυξέλλες: Απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την πόλη (pics)

Παρέλυσαν οι Βρυξέλλες: Απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την πόλη (pics)

Πολλές υπηρεσίες και σχολεία σήμερα υπολειτουργούσαν.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (45.000 κατά την αστυνομία, 75.000 κατά τα συνδικάτα) διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων δεξιών κομμάτων στο Βέλγιο, με την αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συγκρότησή της.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι άγνωστοι ζωγράφισαν γκράφιτι στην πρόσοψη των γραφείων του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και έσπασαν την τζαμαρία ενός ταχυδρομείου.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδήλωση κατά των μέτρων της τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάιο είχαν κατέβει στους δρόμους των Βρυξελλών περίπου 60.000 άνθρωποι, σε μια κινητοποίηση που αμαυρώθηκε στο τέλος της από ταραξίες.

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δρομολόγια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα περίχωρα.

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανοδημοκρατικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο) παρουσιάζουν μια δυσμενή εικόνα για τα εργατικά δικαιώματα στο Βέλγιο: «Φουσκωμένοι λογαριασμοί, μειωμένη κοινωνική πρόνοια, περισσότερη δουλειά, για περισσότερη ώρα, με λιγότερες απολαβές και ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία. Μοιράζονται δώρα στις μεγάλες περιουσίες και τις εταιρείες».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο αντικοινωνική των τελευταίων 30 ετών», τόνισε ο πρόεδρος του FGTB, ο Ρούντι Ντε Λεβ, παίρνοντας τον λόγο πριν ξεκινήσει η διαδήλωση.

Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει παγώσει προσωρινά τους μισθούς και έχει ανακοινώσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 από τα 65 έτη, με ορίζοντα το 2030.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb