ΚΟΣΜΟΣ

Wikileaks: Έκοψαν την πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο για να προστατεύσουν τη Χίλαρι Κλίντον

Wikileaks: Έκοψαν την πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο για να προστατεύσουν τη Χίλαρι Κλίντον

Ο ιστότοπος αποκαλύψεων WikiLeaks δήλωσε χθες (17/10) ότι η πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο διαδίκτυο έχει διακοπεί από την κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012, αφότου ένα βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στη Σουηδία προκειμένου να δικαστεί για κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά δύο γυναικών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Εκουαδόρ απέκοψε την πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο το Σάββατο, στις 5:00 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση (από τον ιστότοπο) των ομιλιών της Κλίντον στη Goldman Sachs», ενημέρωσε το WikiLeaks σε δήλωση, αναφερόμενο στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ασάνζ, ανέφερε ο ιστότοπος, έχασε τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο την Κυριακή το βράδυ.

Στη δήλωση που έγινε στον ιστότοπο Twitter χθες, το WikiLeaks πρόσθεσε ότι «Έχουμε ενεργοποιήσει τα αναγκαία εναλλακτικά σχέδια».

Άτομα με στενή σχέση με τον «ιστότοπο των αποκαλύψεων» δήλωσαν ότι ο Ασάνζ ασχολείται κυρίως μόνο με τις αναρτήσεις του WikiLeaks στο Twitter.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Ασάνζ παραμένει υπό την προστασία της κυβέρνησής του. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην παροχή ασύλου παραμένουν», είπε ο Γκιγιόμ Λονγκ σε δήλωσή του χθες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και «τα πλέον ανώτατα στελέχη» της κυβέρνησης, για μια καμπάνια κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ιστότοπος WikiLeaks είναι ο κύριος ιστότοπος που αναρτά και προωθεί υλικό που έχει κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω χάκινγκ. Ενώ αρνείται κάθε ανάμειξη με μια ρωσική επιχείρηση χακαρίσματος, ο Ασάνζ αρνείται επίσης και να αποκαλύψει τις πηγές του αναρτημένου υλικού των Δημοκρατικών.

Πηγές προσκείμενες και στο κόμμα και στον ιστότοπο πιστεύουν ότι το WikiLeaks έχει αποκτήσει μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) που έχουν κλαπεί από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τζον Ποντέστα, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου ο οποίος προεδρεύει τώρα της προεδρικής καμπάνιας της Κλίντον.

Παρά τα παράπονα του Ασάνζ ότι δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, είπε ότι ο ιστότοπός του ανάρτησε χθες το απόγευμα μια «νέα σοδειά» μηνυμάτων του Ποντέστα.

Σύμφωνα με μια περίληψη των νεότερων αυτών μηνυμάτων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο ειδήσεων Russia Today, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση, μερικά από τα σημεία που επισημαίνονται αφορούν τις συζητήσεις της ομάδας καμπάνιας για το πώς να «ανεβάσουν τον ενθουσιασμό των Ισπανόφωνων» και πώς να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με διάφορα αμφιλεγόμενα ζητήματα.