ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Δείτε Live το χάρτη της Google για τις εκλογές!

Αμερικανικές εκλογές 2016: Δείτε Live το χάρτη της Google για τις εκλογές!

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των ΗΠΑξεκίνησε σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες - Η ανησυχία είναι έντονη, ενώ πολλοί εκτιμούν πώς ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα σπάσει πολλά μονοπώλια, αλλά και την πρωτοκαθεδρία των Γερμανών στην Ευρώπη - Στο χάρτη της Google μπορείτε να δείτε λεπτό προς λεπτό όλη τη διαδικασία

Οι κάλπες στις πολιτείες Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια άνοιξαν στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα), καθώς και σε τμήματα της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Μέιν και του Νιου Χαμσάιρ.

Πάντως, οι κάτοικοι τριών μικρών κωμοπόλεων του Νιου Χαμσάιρ έχουν ήδη ψηφίσει. Μάλιστα, στο Ντίξβιλ Νοτς οι ελάχιστοι ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί τα μεσάνυχτα και έγιναν οι πρώτοι πολίτες που ψήφισαν στις ΗΠΑ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτείες - κλειδιά και τους αναποφάσιστους τα επιτελεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα, ενόψει της πιο αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης που έχουν ζήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια.

Αμερικανικές Εκλογές LIVE: Δείτε όλη τη διαδικασία στο χάρτη της Google!

Ποιοι φοβούνται τον Τραμπ

Το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ έχει θορυβήσει όλο το χρηματοοικονομικό κατεστημένο που εδώ και χρόνια ελέγχει και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να υποταχθεί στα σχέδια των Γερμανών, ούτε σε πολιτικό, ούτε βεβαίως σε οικονομικό επίπεδο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 4% των Γερμανών θα ψήφιζαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Πολλοί φοβούνται ότι ενδεχόμενη νίκη του ρεπουμπλικάνου θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντι στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν είπε πως αν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ο ίδιος θα εξετάσει πρώτα αν η χώρα αυτή έχει τηρήσει τις στρατιωτικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσει να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

usa7

Οι τόνοι πάντως, ακόμα και αυτή την ώρα, παραμένουν υψηλοί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο φινάλε της προεκλογικής του εκστρατείας επισκέφθηκε διαδοχικά τις πολιτείες Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νιου Χάμσαϊρ. Την έκλεισε δε, με συγκέντρωση αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/11) στο Μίσιγκαν, να χαρακτηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ως την πιο διεφθαρμένη υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

usa5

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται στις λεγόμενες swing states, τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, που λόγω πληθυσμού και αριθμού ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, η λαϊκή ψήφος σε 40 Πολιτείες έχει μικρή σημασία. Όλα κρίνονται σε Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χάμσιρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων από το Μίσιγκαν, αναφέρθηκε στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, τονίζοντας τη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί πολίτες, να ανατρέψουν την κατάσταση με τις σημερινές εκλογές. Παράλληλα ζήτησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, προκειμένου ν' αποκαταστήσει την ηθική και την τιμιότητα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

usa4
usa6
usa10
Χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του, ανθρώπους της δουλειάς και τους παρότρυνε να ψηφίσουν μαζικά στις σημερινές εκλογές ενώ υποσχέθηκε διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν και ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων στο Μίσιγκαν.

Μεγάλη του υπόσχεση όπως είπε, το ότι οι ΗΠΑ θα ξαναγίνουν πλούσιες, δυνατές και μεγάλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Από την πλευρά της η Κλίντον κάλεσε τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν μαζικά, επειδή κανένας δεν πρέπει ν' αναρωτηθεί μετά τις εκλογές αν θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, μεταδίδει το BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τραμπ ή Κλίντον;

Μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, θα επιστρέψουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ ή θα συνεχίσουν οι Δημοκρατικοί με τη Χίλαρι Κλίντον; Αυτό μένει να αποφασίσει ο αμερικανικός λαός σήμερα Τρίτη, με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στις ΗΠΑ.

Οι κάλπες στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τη ψήφο οκτώ πολιτών στη μικρή πόλη Ντίξβιλ Νοτς της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ και θα κλείσουν το βράδυ.

Με την εξαίρεση δύο ακόμη χωριών, στο Νιού Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύχτα, τα εκλογικά κέντρα στις περισσότερες πολιτείες ανοίγουν ανάμεσα στις 13.00 και τις 14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Η ώρα που οι κάλπες θα κλείσουν εξαρτάται από τη ζώνη ώρας. Με το που θα κλείσουν οι κάλπες θα δημοσιευτούν τα πρώτα exit polls.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, τις ώρες που κλείνουν οι κάλπες σε κάθε πολιτεία:

Συνήθως το αποτέλεσμα ανακοινώνεται μεταξύ 4 και 5 το πρωί τοπική ώρα (11 π.μ. - 12 μ.μ ώρα Ελλάδας) ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι τόσο αμφίρροπο που να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται 270. Και αν ένας από τους δύο μείνει στους 269; Δεν έχει συμβεί, αλλά στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το Κογκρέσο, το οποίο ως γνωστόν, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Εκτός όμως από Πρόεδρο, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν ένα νέο Κονγκρέσο καθώς και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους.

Κονγκρέσο: Τι είναι και πως λειτουργεί

Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.

Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.

Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.

Οι κυβερνήτες
Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν στις 8 Νοεμβρίου του κυβερνήτες τους, τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας, μαζί με τους γερουσιαστές, μεσολαβητές ανάμεσα στην πολιτεία τους και την Ουάσινγκτον.

Τα δημοψηφίσματα
157 προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 πολιτειών. Νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατος μισθός, υγεία, οπλοκατοχή είναι τα βασικά θέματα των δημοψηφισμάτων αυτών, που άπτονται και θεμάτων όπως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών στην Καλιφόρνια.

Οι τοπικές εκλογές
Χιλιάδες έδρες αιρετών θα ανανεωθούν σε τοπικό επίπεδο: νομοθετικές συνελεύσεις, δικαστές, δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι, κομητείες, σερίφηδες...

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ραγδαία άνοδος του Τράμπ έχει προκαλέσει αναταραχή στο επιτελείο της Κλίντον (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:


Σχετικές ειδήσεις