ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αυτές είναι οι 12 προτεραιότητες της νέας «Σιδηράς Κυρίας» για τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ

Brexit: Αυτές είναι οι 12 προτεραιότητες της νέας «Σιδηράς Κυρίας» για τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ

Brexit:Ο χειρότερος «εφιάλτης» για τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώθηκε χθες Τρίτη 17 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με στόχο το οριστικό Brexit.

ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ «ΣΚΛΗΡΟ» ΑΛΛΑ «ΞΕΚΑΘΑΡΟ» BREXIT ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΛΥΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕΕ

Το Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά, ανακοίνωσε Τερέζα Μέι, τασσόμενη υπέρ ενός «ξεκάθαρου» διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, τερματίζοντας έτσι τις εικασίες ότι το Λονδίνο μπορεί να ζητούσε ένα «ήπιο Brexit».

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας και προειδοποίησε τους ηγέτες των 27 άλλων χωρών να μην προσπαθήσουν να τιμωρήσουν τους Βρετανούς επειδή ψήφισαν να αποχωρήσουν.

Η ομιλία της Τερέζα Μέι, πολυαναμενόμενη εδώ και μήνες για να αποσαφηνιστεί η αοριστία, χαιρετίσθηκε από τους ευρωσκεπτικιστές και ανέβασε αμέσως την ισοτιμία της στερλίνας, η οποία είχε σημειώσει πτώση.

Έως σήμερα ήταν γνωστό ότι η Μέι σκόπευε να αρχίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου διετείς συνομιλίες για την αποχώρηση από την ένωση και την Τρίτη εξέθεσε τα σχέδιά τις για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν.

«Πρέπει να είμαι σαφής ότι η Βρετανία θέλει να παραμείνει καλή φίλη και γείτονας της Ευρώπης», τόνισε. «Μερικές φωνές ζητούν μια τιμωρητική συμφωνία που να τιμωρεί τη Βρετανία και να αποθαρρύνει άλλες χώρες να πάρουν τον ίδιο δρόμο. Αυτό θα ήταν μια πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού για τις χώρες της Ευρώπης και δεν θα ήταν πράξη φίλου».

Η ίδια δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια προσέγγιση, αλλά πρόσθεσε πως είναι σίγουρη ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Είμαι εξίσου σαφής ότι η μη επίτευξη συμφωνίας για τη Βρετανία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη Βρετανία». Η Μέι είπε ακόμη πως επιθυμεί μια τελωνειακή συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περάσει από τη σύναψη μιας εντελώς νέας συμφωνίας ή να ενσωματώσει στοιχεία από υφιστάμενες συμφωνίες.

«Δεν θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μέλος της κοινής εμπορικής πολιτικής (της ΕΕ) και δεν θέλω να είμαστε συνδεδεμένοι με κοινούς εξωτερικούς δασμούς, πρόκειται για στοιχεία της τελωνειακής ένωσης που θα μας εμπόδιζαν να συνάψουμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Όμως θέλω να έχουμε μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ», υπογράμμισε στην ομιλία της η Μέι.

3C33BB1900000578 4130034 image a 31 1484693521314

Τα 12 σημεία του Brexit

1. Επιθυμεί τον έλεγχο της μετανάστευσης.

2. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.

3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.

6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

8. Συνεργασία με την ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

10. Εξέφρασε την επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.

11. Έλεγχο του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

12. Μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών - μελών της.

Η ψήφος του κοινοβουλίου θα είναι δεσμευτική

Η ψήφος του βρετανικού κοινοβουλίου όσον αφορά το Brexit θα είναι δεσμευτική, δήλωσε σχετικά μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, ωστόσο ταυτόχρονα η ίδια σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση... ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της.

«Μπορείτε να τη θεωρήσετε δεσμευτική», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος αυτή ερωτηθείσα σχετικά με την ψηφοφορία που ανακοίνωσε νωρίτερα η πρωθυπουργός Μέι, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για το Brexit.

Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε μια ψήφος υπέρ του «όχι» από τα μέλη του κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος της συντηρητικής πρωθυπουργού απάντησε: «Θα φύγουμε από την ΕΕ».

Στην ερώτηση για το εάν μια ψήφος υπέρ του «όχι» θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα βασιστεί στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου η εκπρόσωπος απάντησε «σε κάθε περίπτωση, σαφώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ».

H Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά και θα συνεχίσει να δέχεται ανειδίκευτους μετανάστες

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσει την πρόσβασή της σε αυτήν, δήλωσε επίσης ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Ουσιαστικά κάθε χώρα του κόσμου που δεν υπόκειται σε κυρώσεις έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Θα έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το θέμα είναι με ποιους όρους», εξήγησε ο Ντέιβις στο κοινοβούλιο, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως είπε ο Ντέιβις, δική του δουλειά είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι «είναι και προς το δικό τους συμφέρον να έχουμε ίση πρόσβαση οι μεν στην αγορά των δε».

Αναφερόμενος στην υπόσχεση που έδωσε η Μέι ότι θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ντέιβις είπε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ ακόμη και αν οι βουλευτές καταψηφίσουν τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή τι θα συμβεί αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, ο Ντέιβις απάντησε: «Το περσινό δημοψήφισμα έθεσε σε κίνηση ένα γεγονός όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Ντέιβις επίσημανε επίσης ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να δέχεται ορισμένους ανειδίκευτους μετανάστες ακόμη και μετά την αποχώρησή της. Νωρίτερα η Μέι είχε πει ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να προσελκύει «τους καλύτερους» και πάντα θα επιθυμεί την έλευση μεταναστών, ιδίως ανθρώπων που έχουν υψηλή ειδίκευση. Ωστόσο ο Ντέιβις είπε ότι «είναι πιθανόν να συνεχιστεί» η μετανάστευση ανειδίκευτων προσώπων. «Το από πού και πώς θα ελέγχεται η μετανάστευση θα εξαρτηθεί από τη νέα μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων