ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Συμφωνία της Microsoft με το έκπτωτο καθεστώς της Τυνησίας

WikiLeaks: Συμφωνία της Microsoft με το έκπτωτο καθεστώς της Τυνησίας
Την ανησυχία της αμερικανική πρεσβείας στη Τύνιδα προκάλεσε μια συμφωνία της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Microsoft...

Την ανησυχία της αμερικανική πρεσβείας στη Τύνιδα προκάλεσε μια συμφωνία της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Microsoft και της κυβέρνησης του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, το 2006, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Η συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη σε ένα φόρουμ της Microsoft στη Νότια Αφρική τον Ιούλιο του 2006. Η αμερικανική πρεσβεία κρατούσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο το καθεστώς Μπεν Άλι θα αποκτούσε δυνατότητα παρακολούθησης των πολιτών μέσω Διαδικτύου.

«Στη θεωρία, η ανάπτυξη της ικανότητας της τυνησιακής κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο μέσω του Διαδικτύου είναι θετική (...) αλλά αναρωτιέται κανείς αν αυτό δεν θα αυξήσει τις δυνατότητες παρακολούθησης των ίδιων της των πολιτών», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Η συμφωνία προέβλεπε συνεργασία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, η Microsoft υποχρεούταν να εκπαιδεύσει τους εκπροσώπους των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στη «χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας». Στο ίδιο πλαίσιο, εκαλείτο να εκσυγχρονίσει και το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης, με αντάλλαγμα την αγορά 12.000 αδειών χρήσης λογισμικού της.

Η συμφωνία όμως είχε μία ιδιαιτερότητα. Η αμερικανική εταιρεία είχε δεσμευτεί για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία, ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά στον τομέα του Διαδικτύου.

Όλως τυχαίως, η σύζυγος του Μπεν Άλι, Λέιλα Τραμπέλσι, ήταν επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, το σημείο αυτό αποτελούσε ένδειξη «για τους παρασκηνιακούς ελιγμούς που ήταν αναγκαίοι για να συναφθεί μια συμφωνία».