ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή Κινέζα ακτιβίστρια

Στη φυλακή Κινέζα ακτιβίστρια
Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών» επέβαλε δικαστήριο του Πεκίνου στην Κινέζα ακτιβίστρια...

Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών» επέβαλε δικαστήριο του Πεκίνου στην Κινέζα ακτιβίστρια, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουάνγκ Λιχόνγκ.


Ο δικηγόρος της Ουάνγκ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση μέσα σε δέκα ημέρες, αλλά δεν πρόκειται να μείνει στη φυλακή περισσότερο από τρεις μήνες, αφού είναι ήδη φυλακισμένη εδώ και έξι μήνες.


Η 55χρονη γιατρός είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το Μάιο και τον Ιούνιο του 1989 στο Πεκίνο. Συνελήφθη στις 21 Απριλίου στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής των διαφωνούντων που πραγματοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς.


Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν περίπου τριάντα ακτιβιστές και φίλοι της, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Η Ουάνγκ Λιχόνγκ είναι αθώα!".


Δεκάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν γύρω από το δικαστήριο προκειμένου να μην τους αφήσουν να πλησιάσουν. Η παρακολούθηση της δίκης απαγορεύτηκε στους ξένους δημοσιογράφους και σε αντιπροσωπεία δυτικών διπλωματών από τις: ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία και Ελβετία.


Η Ουάνγκ είχε λάβει την υποστήριξη του καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι ο οποίος, μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή του αφού κρατήθηκε μυστικά περίπου τρεις μήνες, της είχε απευθύνει τον Αύγουστο μέσω του μπλογκ του μήνυμα υποστήριξης.