ΚΟΣΜΟΣ

Η «Αρκούδα» αγριεύει στις ΗΠΑ: Απειλή οι περίπολοι στη Μαύρη Θάλασσα - «Διάλογος μόνο αν…»

Η «Αρκούδα» αγριεύει στις ΗΠΑ: Απειλή οι περίπολοι στη Μαύρη Θάλασσα - «Διάλογος μόνο αν…»

Εν δυνάμει απειλή για την ασφάλειά της, επειδή δεν είναι σαφές τι είδους πυραύλους φέρουν τα πλοία, θεωρεί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τις αμερικανικές ναυτικές περιπόλους στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, διατηρεί στη Σεβαστούπολη τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εκ μέρους των ΗΠΑ ενός αντιπυραυλικού συστήματος αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, η οποία έχει στόχο την ανάσχεση της Ρωσίας και της Κίνας.

Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο, το υπουργείο προειδοποίησε πως η ανάπτυξη θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα των εξοπλισμών.

Λαβρόφ: Διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ μόνο σε ισότιμη βάση

Την ίδια ώρα, εξυγίανση των σχέσεων Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να υπάρξει μόνον σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίσει τη Μόσχα ως ισότιμο εταίρο, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπ’ όψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει την Ρωσία ισότιμο εταίρο», δηλώνει ο Λαβρόφ στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι ι φάκτι»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο σύνθημα «Θα κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική» που χρησιμοποίησε ο Τράμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε, ότι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση με αυτό το σύνθημα, εφόσον ως στόχος που τίθεται, δεν προϋποθέτει ότι θα πληγούν τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε όλα τα διεθνή ζητήματα, εάν γίνει σε ισότιμη βάση. «Είναι αμοιβαία επωφελής, εάν ο καθένας σέβεται και λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα του άλλου, χωρίς να επιχειρεί να τον εκβιάσει και να του επιβάλλει την βούληση του», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Μόνον σ’ αυτή τη βάση μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα και η ποιότητα των διμερών σχέσεων, ώστε να τις θέσουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».

Ο Λαβρόφ ανέφερε πάντως ότι «αυτό δεν είναι κάτι εύκολο», αλλά όπως είπε - επικαλούμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - «είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το μέρος του δρόμου που μας αναλογεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti

Σχετικές ειδήσεις