ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στενός συνεργάτης της Λεπέν στο επίκεντρο έρευνας για νέο σκάνδαλο αργομισθίας

Γαλλία: Στενός συνεργάτης της Λεπέν στο επίκεντρο έρευνας για νέο σκάνδαλο αργομισθίας

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έρευνα αυτή μια «επίθεση με πολιτικούς σκοπούς».

Ένας εισαγγελέας διεξάγει έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στο νομαρχιακό συμβούλιο του Νορ-Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε δικαστική πηγή σήμερα, έπειτα από ένα δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται πως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν πληρωνόταν για μια αργομισθία.

Στο φύλλο της που κυκλοφορεί με ημερομηνία 5η Απριλίου, η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné γράφει πως η έρευνα του εισαγγελέα της Λίλλης επικεντρώνεται στον Νταβίντ Ρασλίν, τον διευθυντή της εκστρατείας της Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο 29χρονος Ρασλίν, ανερχόμενο αστέρι στο αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, λάμβανε μισθό από το νομαρχιακό συμβούλιο του Νορ-Πα-ντε-Καλέ ενώ ταυτόχρονα ήταν εκλεγμένος σύμβουλος της νομαρχίας της Προβηγκίας, περίπου 1.000 χλμ. νοτιότερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο ίδιος ο Νταβίντ Ρασλίν χαρακτήρισε την έρευνα αυτή μια «επίθεση με πολιτικούς σκοπούς». Πρόκειται για μια έρευνα «η οποία στοχοθετεί άμεσα την υποψήφια και τον διευθυντή της εκστρατείας της», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είναι ένα καλό πρόσχημα για να υποκλέπτονται νόμιμα οι συνομιλίες του διευθυντή της εκστρατείας μιας από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης».

Η καταγγελία περί αργομισθίας ενός κορυφαίου στελέχους του Εθνικού Μετώπου προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων σκανδάλων που έχουν πλήξει υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, την 23η Απριλίου και την 7η Μαΐου. Το δημοσίευμα αυτό καταγράφηκε μόλις μερικές ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία και των 11 υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας, απόψε.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν βρέθηκε από την πρώτη θέση στην τρίτη στις δημοσκοπήσεις, έπειτα από τις αποκαλύψεις που έκανε η Κανάρ Ανσενέ τον Ιανουάριο για το ότι η σύζυγός του Πενέλοπι και δύο παιδιά του έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον δημόσιο κορβανά για δουλειά που δεν προσέφεραν ποτέ στην πραγματικότητα.

Σε βάρος του 63χρονου Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας και υποψήφιου του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και της συζύγου του, διεξάγεται επίσημη έρευνα για απάτη. Ο Φιγιόν αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και επιμένει πως δεν θα επιτρέψει το σκάνδαλο αυτό να εμποδίσει την προσπάθειά του να εκλεγεί στην προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ