ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Σλοβακία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αριστερή αντιπολίτευση στη Σλοβακία κατά της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα...

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αριστερή αντιπολίτευση στη Σλοβακία κατά της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία δέχτηκε επικρίσεις για ένα πελατειακό σύστημα και για έντονες διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η ψηφοφορία διεξήχθη στις 06:30 μετά από δώδεκα ώρες συζητήσεων που χαρακτηρίστηκαν από προσωπικές αντεγκλήσεις. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer-SD) του πρώην πρωθυπουργού Ρομπερτ Φίτσο, που κατέθεσε την πρόταση μομφής συγκέντρωσε μόλις 69 ψήφους υπέρ της πρωτοβουλίας του, η οποία χρειαζόταν 76 ψήφους για να περάσει.

Ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 στις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου. Ο Φίτσο κατηγόρησε ανάμεσα σε άλλα την Ραντιτσόβα ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του συνασπισμού για την θέση της Μπρατισλάβα σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το "Ελευθερία και Αλληλεγγύη" του προέδρου του κοινοβουλίου Ρίτσαρντ Σούλικ έχει ταχθεί κατά της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Χωρίς την ψήφο των βουλευτών του κόμματος αυτού η Ραντιτσόβα δεν θα μπορέσει να
επικυρώσει τη συμφωνία , κάτι που απαιτείται για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Σλοβακία εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ το 2009 και είναι η μόνη χώρα που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.