ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία 2017: Η Μέρκελ «ψηφίζει» Μακρόν

Εκλογές Γαλλία 2017: Η Μέρκελ «ψηφίζει» Μακρόν

Η Μέρκελ φρόντισε να κρατήσει αυτήν τη φορά ίσες αποστάσεις από τους Φιγιόν και Μακρόν και δεν αναμείχθηκε σε προεκλογικές εκστρατείες. Αλλά όλα δείχνουν ότι προτιμά, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Τι θα ψήφιζε η Γερμανίδα καγκελάριος, εάν είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην κάλπη του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών; «Η ερώτηση είναι υποθετική και σε υποθετικές ερωτήσεις δεν υπάρχουν απαντήσεις» συνηθίζει να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κάθε φορά που θέλει να προσπεράσει στα μπρίφινγκ δύσκολες ερωτήσεις. Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές η καγκελάριος απέφυγε να αναμειχθεί ενεργά, όπως είχε κάνει το 2012 με τον Νικολά Σαρκοζί κρατώντας πολιτική ίσων αποστάσεων από Φιγιόν και Μακρόν.

Αρχές Ιανουαρίου η Μέρκελ δέχθηκε τον υποψήφιο των συντηρητικών Φρανσουά Φιγιόν στην καγκελαρία, ο οποίος συνάντησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την υπουργό Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. Πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι επρόκειτο κάτι σαν παρθενική επίσκεψη ενός μελλοντικού γάλλου προέδρου πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

Ακολούθησε όμως το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου Φιγιόν και ανέτειλε ξαφνικά το άστρο του νεαρού φιλοευρωπαίου κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επίσης συνάντησε η Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Με τον Μακρόν φαίνεται να έχει περισσότερα κοινά σε βασικά θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και τα προβλήματα της ευρωζώνης, αν και σε μια τελευταία του συνέντευξη ο Μακρόν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το υψηλό εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, «καταστροφικό για την οικονομία της ευρωζώνης».

Στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών οι απόψεις φαινομενικά διίστανται. Ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD και πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι στηρίζει τον Μπενουά Αμόν από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίος επίσης δέχθηκε στο υπουργείο του. «Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ του αρχηγού των γερμανών σοσιαλδημοκρατών και του υποψηφίου των γάλλων σοσιαλιστών υπάρχει αλληλοϋποστήριξη» δικαιολόγησε ο Γκάμπριελ τη «διάσταση» απόψεων. Ενδόμυχα ωστόσο, ιδιαίτερα μετά την οσμή σκανδάλου με τον Φιγιόν πρωταγωνιστή, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες «ψηφίζουν» πλέον Μακρόν.

Με πληροφορίες από: DW

Σχετικές ειδήσεις