ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί την Ουάσινγκτον για τον αποκλεισμό τζιχαντιστών στη συριακή έρημο

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί την Ουάσινγκτον για τον αποκλεισμό τζιχαντιστών στη συριακή έρημο

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ κατηγόρησε σήμερα τον διεθνή συνασπισμό, που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ότι έχει αποκλείσει μέσα στη συριακή έρημο μια αυτοκινητοπομπή τζιχαντιστών, που απομακρύνονται από τα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ διευκρίνισε πως τα περισσότερα οχήματα της αυτοκινητοπομπής έχουν βγει από το έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση και δεν αποτελούν πλέον ευθύνη της συριακής κυβέρνησης ή της συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Τη Δευτέρα, βάσει μιας συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν με τη Χεζμπολάχ, περίπου 300 τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους παρέδωσαν τον θύλακο που κατείχαν τα λιβανο-συριακά σύνορα και κατευθύνθηκαν προς την Ντέιρ Εζόρ, τη μοναδική συριακή επαρχία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και συνορεύει με το Ιράκ.

Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε την Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές για να εμποδίσει την αυτοκινητοπομπή αυτή να φθάσει στην ελεγχόμενη από το ΙΚ πόλη Μπουκάμαλ, στα σύνορα ανάμεσα της Συρίας με το Ιράκ.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε σήμερα με ανακοίνωσή της τις δυνάμεις του συνασπισμού ότι «εμποδίζουν» τα περισσότερα από τα 17 λεωφορεία που μεταφέρουν τους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους και ότι τους «έχουν περικυκλώσει στη μέση της συριακής ερήμου».
Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως μέσα στα αποκλεισμένα λεωφορεία υπάρχουν ηλικιωμένοι, τραυματίες και έγκυοι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να μην κινδυνεύσουν.

Τα αεροπλάνα του συνασπισμου «εμποδίζουν επίσης οποιονδήποτε να φθάσει μέχρι αυτούς, έστω και για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις οικογένειες, στους ασθενείς, στους τραυματίες και στους ηλικιωμένους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Έξι από τα 17 λεωφορεία παραμένουν σε έδαφος που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση και βρίσκονται υπό την προστασία και τη φροντίδα του συριακού κράτους και της Χεζμπολάχ, προστίθεται.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός υπογράμμισε πως αρνείται οποιαδήποτε μεταφορά τζιχαντιστών προς τα σύνορα με το Ιράκ, όπου οι δυνάμεις της Βαγδάτης μόλις ανακατέλαβαν την πόλη Ταλ Αφάρ από τους τζιχαντιστές.

«Ο συνασπισμός δεν έπληξε την αυτοκινητοπομπή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύκτα, στην οποία ωστόσο προστίθεται πως στοχοθετήθηκαν «οχήματα που επεδίωκαν να διευκολύνουν την κίνηση μαχητών του ΙΚ προς τη μεθοριακή ζώνη των ιρακινών εταίρων μας».

Ο συνασπισμός ανέφερε πως γνωστοποίησε στη Δαμασκό, μέσω της Μόσχας, πως «δεν θα ανεχθεί τη μεταφορά μαχητών του ΙΚ προς ανατολάς, προς τα ιρακινά σύνορα».

Η συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για τη μεταοφρά των τζιχαντιστών επικρίθηκε έντονα από τη Βαγδάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις